Временното ограничение за Храма на кондора, Храма на Слънцето, Интиуатана

Спряно е посещението на някои части от известната цитадела на инките Мачу Пикчу заради ерозия, която отслабва каменните структури. Информацията е от Министерството на културата на Перу, цитирани от АФП и БТА.

Посещенията на Храма на кондора и Храма на Слънцето, както и Интиуатана, изваяна каменна структура, свещена за инките, са "временно затворени за посетители", съобщи Марица Роса Кандия, делегат на министерството в град Куско.

Археолози изследват коридор в древен храмов комплекс в Перу (ВИДЕО)

Големият брой посетители е причина за влошаване на състоянието на каменните структури в тези три емблематични части на цитаделата, поради което е необходимо те да бъдат затворени за поддръжка, каза Кандия, посочвайки, че щетите са необратими, и че е необходимо това наследство да бъде защитено. 

Цитаделата - главната туристическа атракция на Перу, посещавана всекидневно от 3800 души, е построена през 15-и век на 2500 метра надморска височина по заповед на владетеля на инките Пачакутек.

Смятана за чудо на архитектурата и инженерството, през 1981 г. тя е включена в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО.

Перу - едно от най-мистичните места на планетата

Източник: БТА, Елена Христова