Изпратени са много полицейски екипи и линейки

Силна експлозия е станала тази сутрин в центъра на турската столица Анкара, съобщават телевизиите TGRT Haber и CNN Turk. Взривът е станал близо до централния площад „Къзълай” около 9:30 ч. Чути са изстрели около парламента.


Министърът на вътрешните работи Али Ерликая съобщи в изявление, че е имало терористично нападение с бомба срещу Министерството на вътрешните работи и че един от терористите се е самовзривил, а другият е бил неутрализиран от силите за сигурност.


Двама полицаи са били ранени. „Пожелавам на нашите герои скорошно възстановяване. Борбата ни ще продължи безмилостно, докато не бъде неутрализиран и последният терорист”, подчертава вътрешният министър.

От полицията предупредиха, че се извършват контролирани експлозии при наличие на „съмнителни пакети" в различни части на града. Полицията в Анкара посочи, че няма причина за паника сред жителите на града.

Междувременно в неделя в турския Меджлис се открива новата парламентарна година. Председателят на Великото национално събрание на Турция Нуман Куртулмуш произнесе реч в парламента по повод началото на новата законодателна година, след което започна речта на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Терористичното нападение е първото в Анкара от 2016 г. През март 2016 г. 37 души бяха убити в Анкара, когато кола-бомба бе взривена в центъра на столицата.
Преди по-малко от година шестима души бяха убити и 81 души бяха ранени при експлозия в центъра на Истанбул. Турция обвини за атентата кюрдски бойци.

 

Източник: Нора Чолакова, БТА, CNN Turk