Той преподава в Департамента по зеленчукови култури и устойчивост на растенията

Професор Робърт Ван Бурен беше в България, за да участва в международна научна конференция в Пловдив, организирана ит Агробиоинститут и Американското посолство у нас. 

Синдикалист: Енергетиката ни е в опасност, дяволчетата се крият в детайлите

Той е преподавател от Мичиганския щатски университет в Департамента по зеленчукови култури и устойчивост на растенията. Получил е своята докторска степен по растителна биология в Университета на Илинойс през 2014 г., където изучава генетика и геномика на различни тропически култури. Проучванията му по време на постдокторантурата в Центъра по растителни науки Доналд Данфорд върху реакцията към засушаване и фотосинтезата при определен тип растения.

През 2016 г. се премества в Мичиганския университет. Работата в лабораторията, ръководена от професор Ван Бурен, е фокусирана върху естествената адаптация на растенията за преодоляване на стреса от засушаване, както и влиянието на продължителен и повтарящ се стрес върху добивите и качеството на продукцията при земеделските култури. За да отговори на тези въпроси от фундаменталната и приложна наука, неговият екип използва системен подход с прилагане на разнообразни модели при различни растителни видове. Комбинират се мащабни и с висока резолюция бази данни, с математически модели за генни мрежи, динамика на промените при хроматина и физиология на стреса.

Разговорът с него гледайте във видеото.