Александър Загоров с коментар за протестите на енергетиците и състоянието на сектора

Енергетиката ни е в опасност. Много хора - може би неправителствени организации, може би от правителството, решават, че не е заплаха това да се трансформира енергетиката по начин, който да отчита по-скоро екологичното,

донякъде - и икономическото, но не и социалното. Ние обаче искаме и социалните въпроси да се включват, и то много ярко. Това заяви конфедералният секретар на КТ „Подкрепа” Александър Загоров в ефира на предаването „Ревизия”.

„Ускорената декарбонизация трябва да бъде съвсем ясно дефинирана. Народното събрание реши въглишните централи да бъдат затворени не по-рано от 2038 г. Тоест, ние ще разчитаме на въглищата в нашия енергиен микс дотогава”, каза още Загоров.

Димитър Манолов: Ще има гражданско неподчинение

Според него страната ни има нужда от ясна енергийна стратегия и стриктен план за действие,когато става дума за териториалните планове за трансформация.
 
„Трябва да има и корекция на Плана за възстановяване и устойчивост,за който също има решение на Народното събрание, но няма резултати. Най-опасното е, че според детайлите, където са скрити дяволчетата, искат територии, които могат да носят приходи на Марица Изток, да бъдат откъснати от тях. Така всъщност се затрива предприятието”, коментира Загоров.
 
Според него, ако една част от производството на топлинна и електрическа енергия се основава на биомаса, а друга - на въглища, може да се затвори цикълът.
 
„Ако имаме само въглища, явно не може - заради цената. Ако говорим само за биогорива, каквито и да са те, включително понякога може да се използват и отпадъци… Но все пак това е еретично да се мисли и да се говори, защото съпротивата е много голяма”, категоричен бе синдикалистът.
 
Той отрече твърденията, че цената на въглищната енергия може да скочи пет пъти.
 
„Комплексът „Марица Изток” е в равновесие и работи. Ако се изменят условията, ще мислим какво ще правим”, заключи Загоров.