Негово Светейшество назначи двама български свещеници

Светият Синод подкрепя напълно писмото и действията на Патриарх Неофит в качеството му на софийски митрополит по отношение на храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в София и изпращането на писмо до руския патриарх Кирил. Това заяви митрополит Киприан след заседанието на Светия Синод.

Калин Янакиев: Митрофанова не е собственик на Руската църква в София

В отговор на въпрос на NOVA говорителят на Светия Синод обяви, че въпросът за собствеността на храма не е в юрисдикциите на БПЦ. А относно отварянето обяви, че Синода възлага на канонично-правната си комисия да проучи и анализира уставите за функциониране на Подворието в София и Москва, след което ще се произнесе. Именно в тези устави е разковничето на въпроса - кой има право да назначава свещеници в храма - Руския или Българския патрирах.

След дълго чаканото съвещание, сега на ход е канонично-правната комисия, на която Синода възложи. 
"Да проучи и анализира уставите за функциониране на Подворието в София и Москва, след което ще се произнесе", каза митрополит Киприан.

През 2011 г. БПЦ получава устав от Руския патриарх, който според доц. Костадин Нушев от Богословския факултет съдържа претенция за това храм “Св. Николай” да се счита за руска енория с изключителна юрисдикция на московския патриарх, като само той да определя и да назначава свещенослужителите.

"Последният устав, който е изпратен през 2011 г. от московската патриаршия. Дали е приет с решение от Синода? Някои свидетелства показват, че патриарх Максим преди да почине не е искал да го приеме този устав", доц. Костадин Нушев, Богословски факултет при СУ.

Според източници от Синодалната палата въпросът за собствеността на храма е бил обсъден от митрополитите днес. На влизане стана ясно, че те са по-скоро разделени по този въпрос.

"Това е църква строена някога, като посолска църква от Русия. Но в крайна сметка тя никога не е принадлежала на друг освен на Русия и руското посолство", посочи Гавриил, Ловчанският митрополит. 

Патриарх Неофит назначи свещеници от София в Руската църква

"Собствеността на мен не ми е ясна чия е, точно това сега ще се запознаем, дано да е полза на миряните", каза Яков, Доростолски митрополит.

След заседанието от Църквата бяха лаконични относно дали собствеността е обсъждана. "Не е в приоритетите и правомощията на Светия синод на БПЦ да обсъжда тези въпроси", каза митрополит Киприан.

Документ от 1936 г. хвърля светлина по този въпрос, смята богослова доц. Нушев. В него ставало ясно, че България и Съветското правителство се разбират за това собствеността на храм “Св. Николай” да премине в ръцете на българската държава.

"От своя страна българската държава го прехвърля на Българската православна църква, като софийският митрополит Стефан осигурява друг храм - храма "Свети Николай" на ул. "Калоян" срещу софийската митрополия, където го предоставя на така да се каже изгонените руски емигранти, начело с владика Серафим. Всичко това трябва да бъде много внимателно проучено в архивите на външно министерство", допълни доц. Нушев. 

БПЦ е изпратила писмо до Руската православна църква с молба хармът да бъде отворен. 

Репортер: Тоня Стоянович