Пет часа са продължили преговорите между психолозите и похитителя

През цялото време на заложническата ситуация похитителят излъчваше на живо през социалните мрежи. В същия профил той е предупреждавал часове преди да влезе в къщата, че ще посегне на бившата си приятелка и семейството ѝ. Подобен стрийм на престъпление в социалните мрежи се случва за първи път в България. 

Близо 2 часа телефонът на Цветелин Цеков предаваше на живо всички негови действия. Няколко хиляди души наблюдаваха онлайн ситуацията, като част от тях мотивираха Цеков да пристъпи към действия. Според бивши полицаи излъчването е помогнало на екипа, тъй като са знаели във всеки момент какво се случва зад стените на къщата. Това, обаче, е било и нож с две остриета. 

Цветелин Цеков е включил предаването на живо с една цел - да унижи още повече жертвите си. "Този нападател има елементарен психопрофил, така да се каже бързо е изчислен от специалистите. Лесен, еднопластов. Това е някаква драма от тип колумбийски сериал, на която изхода е ясен", коментира Милен Иванов, експерт по сигурността. 

Мъжът, който взе заложници в Благоевградско, е лежал в психиатрична клиника

Това, обаче, е дало възможност на полицаите да следят всяка негова крачка. "Служителите са се ориентирали много добре в обстановката - колко души има, къде се намират, извършителят с какво е въоръжен, въоръжен ли е въобще", каза Иван Савов, криминалист. 

"Преговаря се до последно, това излъчване във Facebook дава безценна информация за екипа от психолози. Решение, за да се неутрализира чрез огнестрелно оръжие нападателя, се взима в резултат от неговите действия", добави Иванов. 

Пет часа са продължили преговорите между психолозите и Цветелин Цеков. През това време той е имал възможност да прочете част от коментарите, които го провокират да действа.
"Би могъл да отключи в него допълнителна агресия, така че да предприеме някакво фатално действие, например - "Хващам се на бас, че не можещ да ги избиеш", каза още Савов. 

Според Савов екипите на МВР са действали професионално. "Хора, които малко или много така са му влезли под кожата, че той в един момент е бил убеден да се предаде. Другият потенциален развой на събитията би бил да се стигне до интервенция вътре. Щеше да е свързана с употреба на оръжия, сила, много вероятно щеше да има и жертва". 

Какъв е протоколът за действие на полицията при заложническа криза