От своя страна Ивайло Найденов смята, че протестите са в резултат на натрупано недоверие

Оттеглянето на плановете за справедлив преход би довело до загуба на 3 млрд., които иначе могат да ни подпомогнат. Ако ги няма, ще трябва да използваме собствени средства. Не е в интерес на протестиращите плановете да се изтеглят, трябва само да се подобрят. Това заяви за "Твоят ден" председателят на АИКБ Васил Велев.

"Предвидено е да се съкратят с 40% въглеродните емисии към 2026 г. - напълно излишен ангажимент, който сме поели. Натрупани са грешки - сред тях са липсата на механизъм за капацитет и ненужно съкращаване на квотите за въглероден двуокис, след като сме страната с най-голяма редукция спрямо 1990 г.", подчерта той.

Седми ден блокада на „Тракия”, синдикатите очакват провокатори

По думите му освен енергийна сигурност е необходима конкурентна цена на електроенергията. "Това е пропуск в решението на НС, който не би се случил, ако преговорите бяха тристранни. При цена 200 лева за мегаватчас на пазара, себестойността на въглищните централи е под 100 лева. За да имат правото да произведат ток, те трябва да платят още 200 лева за квоти въглероден диоксид. Това е изкривен пазар. До края на ноември трябва да се състави енергийна стратегия", смята Велев.

От своя страна Ивайло Найденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, смята, че протестите са в резултат на натрупано недоверие през годините в "Марица-изток". "Напоследък има разнобой и между самите синдикати, защото не беше обяснено защо трябва да има зелен преход и какви са алтернативите. Сред хората на блокадата не са само хора с лопати и кирки, има минни и електроинженери, топлоенергетици, маркшайдъри - хора с висока квалификация. Те биха искали алтернативна заетост, която да отговаря на ситуацията към момента", коментира той.  

Според него цените на топлоелектрическите централи не са конкурентни. "Имат големи разходи за въглеродни емисии. Нека да гледаме мощностния баланс - трябва да имаме 4 работещи въглищни блока, така че да няма разпад на енергийната сигурност. Технология за улавяне и съхранение на въглероден диоксид може да е алтернатива след обширен анализ. Трябва да се стремим към поносими цени за индустрията и бита. Процедурите за избори на инвеститори в енергетиката трябва да са напълно прозрачни", посочи Найденов.

Целия разговор гледайте във видеото.