Той ще се проведе тази неделя

Юбилейното 40-о издание на най-мащабното спортно събитие на столицата събира на старт общо над 5000 бегачи от рекордните 57 държави. Те ще бъдат разпределени в различни дестанции и възрастови групи. 21 елитни атлети ще атакуват върховите постижения на Wizz Air София маратон тази неделя.

В класическия маратон досега участие са потвърдили 10 мъже и 4 жени, представители на прочутите школи в дългите бягания от Кения, Мароко, Етиопия и Руанда.

В полумаратона ще се включат и изтъкнати представители на водещата кенийска школа в дългите бягания.

Юбилейното издание ще бъде с променен масов старт. За първи път организаторите включват в програмата маратон бягане на 5 километра. Дистанцията е експериментална и ако се одобри, от следващата година ще стане състезателна.

С повече от две минути: Етиопка подобри световния рекорд в маратона (ВИДЕО)

Останалите трасета се запазват както досега - със старт-финал отново на площад „Александър I Батенберг". Първи точно в 9:30 ч. ще потеглят „класическите“ маратонци, в 9:45 часа е стартът на полумаратона на 21 километра, в 10:00 часа тръгват бегачите на 10 километра, в 10:15 часа е масовият старт FIB RUN и веднага след това - този на хората с трансплантации. Отново по трасето ще потеглят и участниците от Паракидс, които подпомагат хората със специфични потребности и тези в инвалидни колички.

Спазва се традицията да се разширяват социалните каузи. Веднага след масовия старт по трасето ще потеглят и хората с трансплантации с придружаващите ги медицински лица, както и участниците от Паракидс, които подпомагат хората със специфични потребности и тези в инвалидни колички. Организаторите на маратона осигуриха сумата 3500 лева за закупуването на нова активна количка за 6-годишния Емил Бориславов Делчев, който е със спина бифида. Същевременно ще се събират средства за благотворителната кауза и по време на регистрацията в рейсофиса на маратона.

Общият награден фонд е над 65 000 лева.

Организаторите апелират за разбиране, тъй като част от булевардите и улиците ще бъдат затворени в неделния ден.

Източник: БГНЕС