Очаква се да участват близо 5000 професионални бегачи и аматьори

Близо 5000 професионални бегачи и аматьори се очаква да стартират в тазгодишното 40-о издание на Маратон „София”, който е единственият у нас, категоризиран с „етикет” за шосейно бягане на Световната атлетика (Международната федерация по лека атлетика). Вече дълги години в България няма друго атлетическо състезание, независимо дали на стадион, или на шосе, което да е сертифицирано от Световната атлетика.

5000 бегачи ще вземат участие в Софийския маратон

Състезанието ще се проведе на 8 октомври (неделя). Стартът на класическата дистанция ще бъде в 9:30 ч. от площад „Княз Александър I Батенберг”. Освен бягането на 42.195 км, участниците могат да участват в полумаратон на 21.0975 км и 10 км, като тази година масовата дистанция ще бъде на 5 км за любители.

Подробности за регистрацията за участие, за състезателните дистанции и за техните интервални стартови часове могат да се открият на сайта на състезанието ТУК

За първа година стартовите номера на участниците ще бъдат раздавани на нова локация. Рейс офисът, където това ще се случва, е изграден в градината на Народния театър „Иван Вазов”, на броени метри от Старт/Финала, който е на пл. „Княз Александър I Батенберг”.

Според вече установената традиция Маратон „София” ще премине по трасе, което е покрай основните забележителности на столицата.

Движението за автомобили по състезателния маршрут ще бъде ограничено от 07:30 до 15:30 ч. на 8 октомври 2023 г., като в това число влизат центърът на града и източните квартали по протежението на бул. „Владимир Вазов” („Хаджи Димитър” и „Левски Г”). В София ще бъде въведена временна организация на движението, като пътни превозни средства няма да се допускат по трасето на маратонците, а общественият транспорт ще бъде с променени маршрути.

Маршрутът на състезанието преминава по: бул. „Цар Освободител”, бул. „Мария Луиза”, обръща малко преди ул. „Козлодуй” след „Лъвов  мост”, връща се по бул. „Мария Луиза”, продължава по ул. „Алабин”, ул. Гурко, ул. „Г. С. Раковски”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, бул. „Ал. Дондуков”, ул. „Тодорини кукли”, ул. „Левски Вековен”, бул. „Вл. Вазов”, бул. „Ботевградско шосе” (най-десни пътни платна), преминаване и обръщане под бул. „Ботевградско шосе”, отново най-вдясно по бул. „Ботевградско шосе”, бул. „Вл. Вазов”, бул. „Ал. Дондуков”, бул. „Васил Левски”, ул. „Оборище”, ул. „Г. С. Раковски” и бул. „Цар Освободител”, където е СТАРТ/ФИНАЛА пред Националната художествена галерия на пл. „Княз Александър I Батенберг”.

В списъка на стартиращите има регистрирани над 1000 участници от целия свят, които представят 54 държави. Състезанието у нас дава възможност чрез спорта всички тези чужденци да опознаят и рекламират България, когато се завърнат в своите страни.

„Нека гражданите на нашата столица да бъдат търпеливи. Един път в годината ние създаваме условия на нашите фенове на бягането да направят едно хубаво състезание. Имаме доста чужденци, които ще посетят нашата столица. Те наброяват повече от 1000 души, които идват специално, за да участват в Софийския маратон. В последните години има такава тенденция на маратонски туризъм и те колекционират в своята кариера маратони, които са навсякъде по света”, заяви пред NOVA директорът на маратона Даниел Дуков.