Пострадалите са настанени в „Пирогов“

България оказва помощ на трима души, ранени при експлозията на горивен склад в Нагорни Карабах, съобщават от Министерството на здравеопазването. Ранените са с голям процент изгаряния и следващата седмица им предстоят операции.
Инцидентът стана на 25 септември. Най-малко 125 души загинаха, а над 300 са ранените.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Най-малко 300 ранени след експлозията в склад за бензин в Нагорни Карабах

Сигналът за помощ от Координационен център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия (ERCC) до държавите-членки е постъпил ден по-късно, съобщават от МЗ. 

Транспортът на пострадалите е осигурен от ВВС по искане на Министерството на здравеопазването със самолет „Спартан“. Задачата е изпълнена от екипаж от състава на 16 авиобаза „Враждебна“. Военнотранспортният самолет излетя на 6 октомври 2023 г., в 13:12 ч. за Ереван, Армения. На борда беше 6-членен медицински екип от  Военномедицинска академия (ВМА), с ръководител полк. д-р Мария Георгиева, съобщават още от Министерството на здравеопазването. 

Късно през нощта на 7 октомври, в 00:35 ч. пациентите са транспортирани от летище София с реанимобили на ВМА и ЦСМП – София до „Пирогов“. Тримата чужди граждани са настанени в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия, като за тях е осигурена високоспециализирана медицинска помощ.

Ситуацията в Армения е сложна, страната има нужда от още помощ, заяви пред NOVA посланикът ни там Калин Анастасов.
„Транспортирахме трима пациенти, заедно с придружаващи ги лица - членове на техните семейства. Тяхното състояние, без да имам медицинска експертиза разбира се, но това, което лично видях, са изгаряния повече от 80%”, каза Калин Анастасов.

По думите му дали България ще окаже още помощ, зависи и от Армения, която подава по съответните дипломатически канали информация за нуждите.
„Това, което лично вчера с медицинския екип се уверих, е, че наистина все още много хора имат нужда от помощ. Медицинските центрове не успяват да дадат адекватна помощ на всички нуждаещи си. Те са препълнени”, каза Анастасов.

Самолет "Спартан" ще докара в София ранени при взрива в Нагорни Карабах

„Всички са с дълбоки изгаряния, в тежко състояние, не са интубирани. Предстои им дълго лечение и продължително възстановяване. Двама от пациентите са с 50% изгаряния и с 80% изгаряния е третият. Контактни са, стабилизирани са. Първите двама ще бъдат оперирани в понеделник, третият е отложен за вторник. Инцидентът е стар – от 25-ти, те са транспортирани от добре обучен екип на Военна болница”, заяви проф. Аргирова, началник на Клиника по изгаряния и пластична хирургия.

Тя допълни, че болницата може да приеме още трима пациенти, за което е уведомено Министерството на здравето.

Българи в опасност на територията на Армения няма, увери посланикът. "Ежедневно сме в координация с правителството и съответните органи, така че мога да успокоя, че към този момент няма пострадали български граждани", допълни Анастасов.