Броят на загиналите надмина 100

В Нагорни Карабах броят на загиналите достигна 125-има след взрива на цистерна в бензинов склад. Според арменските здравни власти ранените са близо 300. На мястото е имало необичайно много хора, които са опитвали да заредят колите си и да избягат в Армения.

Откакто азерската войска превзе Нагорни Карабах десетки хиляди арменци бягат. Днес Съединените щати обявиха, че са подготвили пакет помощ за бежанците.

Среща на върха между Армения и Азербайджан на 5 октомври в Испания

В последните седмици Армения отчетливо демонстрира сближаване с Вашингтон, за сметка на Русия. В района пристигна директорът на Американската агенция за международно развитие, която ще ръководи хуманитарната операция.

„Преди всичко останало - призоваваме Азербайджан да спазва примирието и да направи конкретни стъпки, за да не бъдат нарушавани правата на цивилните граждани. Президентът Алиев гарантира спазването на правата на етническите арменци. Азербайджан трябва да спази това обещание”, посочи директорът на агенция USAID Саманта Пауър.


„Етническото прочистване на арменци в Нагорни Карабах вече се случва. Това е много тъжен факт и ние се опитахме да привлечем вниманието на международната общност към тази опасност”, заяви арменският премиер Никол Пашинян.

„Путин каза, че мироопазващите сили ще ни пазят в следващите пет години. А ние вече не сме там. Кого ще пазят сега? Азерите? Затова ли дойдоха? За да може азерите да убиват нашите хора, а мироопазващите сили да пазят мъртвите арменци в храма?”, пита Флора, която е бежанка от Нагорни Карабах.