Точно преди половин век, коалиция от арабски държави напада Израел във войната от Йом Кипур

Ден втори от началото на ескалацията - израелският кабинет по сигурността, който включва ключови министри, военни и ръководители на службите за сигурност и разузнаването, обяви състояние на война. Това ще позволи да се предприемат по-широкообхватни военни стъпки, поясняват от канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Равносметката за денонощие и половина след избухването на насилието - това е най-горещата точка в конфликта между израелци и палестинци от 50 години насам. Броят на жертвите и от двете страни продължава да расте. Тел Авив съобщава за над 600 загинали при палестинските ракетни атаки. А 100 израелски граждани остават в плен на Хамас. Ответните удари в Газа продължиха през цялата нощ. Загинали са 370 палестинци, сред тях - 20 деца и бременна жена. Ранените и от двете страни са хиляди. 

Вълна от насилие между Израел и Палестина, стотици са жертвите и заложниците

Жител на израелския кв. „Ашкелон” Авивит Азран описва случващото се: „Това е стрес, ужасен стрес… Не е нормално децата ти да растат по този начин”..

И в палестинската Газа Рамиз Хемиди, жител на Газа пита: „Коранът лежи на земята с разкъсани страници. Джамията беше срината със земята. Защо”.

На втория ден от насилието - и от двете страни на бодливата тел, земята е напоена с кръв.

Израел подложи палестинците на унищожителен обстрел, който продължи през цялата нощ. Тел Авив обособи затворена военна зона около Газа. И спря тока и доставките на гориво за палестинската територия.

Денков: Има сериозна опасност от развитие на конфликта между Израел и Палестина

След мащабните ракетни атаки от страна на Хамас премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза: „Ще унищожим Хамас и ще предприемем могъщо отмъщение за този черен ден, който те причиниха на Израел и неговите граждани.

За стотици израелски семейства – кошмарът съвсем не е приключил. Военните признават – все още се опитват да прочистят територията си от палестинските бойци. А броят на пленените израелци, отвлечени на палестинска територия е „немислим”.

Говорител на Хамас: Говорихме за десетки пленени ваши офицери и войници. Искаме да ви зарадваме и да ви кажем, че този брой е няколко пъти по-голям.

Сред плениците има жени, деца и възрастни хора.

Ени Ашер, жител на Израел разпознава съпругата си, майка й и двете ми дъщери във видео, което се върти в социалните мрежи. Те бяха в някакво ремарке, заобиколени от терористи на Хамас.

Съпругата му отива с децата на гости при майка си. Дори и не подозират какво предстои, когато в къщата нахлуват терористи. Малките са на 3 и 5 години. „Искам да помоля Хамас – не ги наранявайте”, каза мъжът.

Бригаден генерал Даниел Хагари, говорител на израелската армия обясни, че водят боеве и героични битки да спасят заложниците. Това продължава и в момента, както и през цялата изминала нощ. Наши офицери и войници загинаха, много цивилни бяха убити. Стотици терористи бяха ликвидирани, десетки от тях – хванати в плен.

Армията обяви, че е успяла да запуши пробойните, от които екстремистите са успели да нахлуят в страната. Остава обаче тревогата – какъв брой радикални бойци са успели да преминат на израелска територия, докъде са успели да проникнат те - и най-важното - кога и как ще бъдат активирани.

В същото време - пред Тел Авив се отвори втори фронт - Хизбула откри огън от ливанска територии. Израелските сили отвърнаха на удара. 

В цялата история има и особена символика - точно преди половин век, коалиция от арабски държави напада Израел. Започва войната от Йом Кипур - отново изненадващо, отново на празник. Това се счита за един от най-големите провали на израелските тайни служби. Сегашният неуспех, смятат анализаторите, е съизмерим по мащаб. За съжаление - опасенията са, че ситуацията ще е съизмерима и що се отнася до броя на загубени човешки животи.