"Цялата ни програма е свързана с 15 проекта, зад които половината стоят чужди инвестиции", подчерта кандидатът за кмет на столицата

Нямах намерение да се кандидатирам на тези кметски избори, но няколко неща промениха решението ми. Едното е „сглобката”. Това, че двамата основни кандидати за кметския пост в София, зависят от едно мнозинство, от едно правителство и реално те се припокриват. И втората причина е състоянието на столицата. Това, че имахме проекти, които защитихме преди няколко години и чиято реализация зависи от общината. Това заяви в предаването „Пресечна точка” кандидатът за кмет на София Александър Томов от „Българска Социалдемокрация – Евролевица”, издигнат от 101 интелектуалци и общественици.

По думите му девизът на кампанията му - "Променяме София, за да променим България" е изключително прост. "Ние смятаме, че ако София тръгне по нов път, това ще повлияе и изцяло на страната. Тъй като това е една трета от икономиката, половината от приходите в бюджета, половината от брутния вътрешен продукт. София, действително, може да направи радикална промяна в страната", подчерта той. И допълни: "Ако тази промяна не стане, другото е все едно гражданите харесват това 20-годишно управление на ГЕРБ. Разбира се, сега със съюзника в сглобката ПП-ДБ. Ако те харесват това, трябва да гласуват. Ако те не харесват, това трябва да има промяна. Аз нося тази промяна". 

На въпрос в какво се изразява тази промяна Томов подчерта:"Ако хората искат София да стане по-богата, простичко казано, те могат да гласуват за мен. Защото аз със себе си нося програма, която прави София по-богата". 

Според него освен собствените приходи, най-голямото перо, където може София да се замогне-  това са преките чужди инвестиции. "Тук е най-големият проблем. Те са много малко. Ако ни сравните с всички европейски столици, те са на последно, последно, последно место. Даже столици като Белград и други, които са извън ЕС, имат повече инвестиции отколкото нас. И цялата ни програма е свързана с 15 проекта, зад които половината стоят чужди инвестиции". 

Целия разговор гледайте във видеото.