Премиерът отговаря на въпроси на граждани във Facebook

Има акция за дестабилизиране на света, а риска за ескалация на военното напрежение е много сериозен. Няма никакво съмнение, че конфликтът в Израел е свързан с Украйна, с това, което виждаме като серия преврати в Африка. Това е начинът от фокуса на света да излезе нападението на Русия над Украйна. Така премиерът Николай Денков коментира ударите срещу Израел от страна на "Хамас". Министър-председателят отговаря на въпроси на граждани на живо във Facebook. 

„Ако конфликтът в Близкия Изток се задълбочи, това ще има отражение за идващата зима”, заяви още Денков.

Спрямо ситуацията ще се преценява дали да вдигне и дерогацията за руски петрол, допълни още Денков.

„За момента няма нужда, но ако трябва, ще се промени решението в НС”, каза премиерът.

И днес той повтори, че при нужда ще се изпрати отново правителственият „Еърбъс” за евакуация на още хора от Израел. Иначе правителството следи с тревога ситуацията в Близкия изток. Премиерът беше попитан и дали е възможно страната ни да помогне за намирането на изход.

„Рискът за ескалация е огромен, имаме българско присъствие. В региона през последните години Николай Младенов е много активен в отношенията си в двете страни. Никога не съм спокоен, особено когато става въпрос за такива събития”, каза Денков.

Има акция за дестабилизиране на света, а риска за ескалация на военното напрежение е много сериозен. Няма никакво съмнение, че конфликтът в Израел е свързан с Украйна, с това, което виждаме като серия преврати в Африка. Това е начинът от фокуса на света да излезе нападението на Русия над Украйна”, заяви Денков.

„Това, което ще се случи през следващите години, ще предопредели събитията в световен мащаб”, допълни той.

Премиерът беше попитан и дали се притеснява за вота на недоверие към кабинета, който предстои тази седмица.

„Призовавам и ИТН и БСП да кажат какво искат – правителство, доминирано от ГЕРБ и ДПС, или нови избори?”, попита Денков.

За протестите на енергетици и миньори

Оставката на кабинета беше поискана заради кризата в енергетиката и неспиращите протести на миньори и енергетици. Денков беше категоричен, че повече отстъпки не могат да се правят.

„Трябва да се вкара разум в дискусията с енергетиците, да се седне на масата на преговори. Докато се търсят политически дивиденти, както е за вота на недоверие, всеки ще гледа да вдигне напрежението. Голяма част от хората, които организират протестите, имат политически амбиции. Изследване показа, че много от тях са участници в партийни листи, появят се водачи от партии, които са с проруска нагласа", каза Денков. 

Той допълни, че разграничава хората с политически искания от истински притеснените миньори и енергетици, които са били лъгани години наред, че всичко може да продължава, както до сега. „Не, не може. Технологиите се променят бързо. България закъснява с промените. Енергетиката се променя бързо. Промените ще се случат, териториалните планове и ПВУ ще помогнат на работещите в сектора да се адаптират по-добре към промените”, каза Денков.

Той уточни, че административно топлоелектрически централи няма да бъдат затваряни. „Това, което очакваме, е да развиваме новите технологии, които дават по-евтин ток. Да поддържаме енергийната сигурност с необходимите базови мощности. Когато някой няма позитивни идеи, му остава да плаши хората”, каза още Денков.

Според него е ясно, че ще има преход и той трябва да стане плавно, с грижа за хората.

„Споразумението е добро за всички, но част от енергетиците и миньорите все още за заблудени от хора с политически амбиции”, каза още премиерът.

За пътното строителство

Николай Денков коментира и пътното строителство. „По строителство на пътища се работи, но не с такава интензивност, с каквато бихме искали. Причините са две. Първата е, че в предишните години в някой от най-сериозните инфраструктурни проекти като АМ „Хемус” има строителство, което няма съответните книжа. Няма законови основания, с които това строителство да бъде направено. Така се затруднява продължението на тази дейност, защото, който позволи да се строи, може да бъде даден на прокурор за това че работи върху незаконно строителство. Другият проблем е, че когато се обявят големи поръчки, те се обжалват и така се забавят сроковете”, каза още Николай Денков.

Според него интерес от обжалването имат фирми, които са свикнали да получават поръчки много над себестойността им, защото това позволява по-голяма печалба да се разпределя към политически играчи. „Именно този порочен кръг се опитваме да счупим и това е основният проблем, с който се бори министър Цеков”, каза още той.

Той уточни, че по инхаус процедурите работна група подготвя решения, които вероятно ще минат пред НС, за да се разреши законово проблемът и да се продължи строителството на пълни обороти. Денков добави, че има средства за зимно поддържане и гражданите могат да бъдат спокойни.

По отношение на либерализацията на пазара на тока, премиерът уточни, че има механизми, които няма да позволят цената да се покачи.

Недоволството в НСИ

По казуса със заплатите на служителите на НСИ Денков коментира, че те са имали редовно увеличение от по 10% през 2019, 2021, 2022 година, за разлика от други администрации. „Ако погледнете сумарното увеличение, което са получили, спрямо сумарната инфлация ще видите, че тя е по-ниска. Не казвам, че заплатите им са достатъчни, но трябва да балансираме всички администрации”, добави той.

По отношение на държавният бюджет, министерствата вече работят, но ще има забавяне в приемането му заради ваканцията на парламента и невъзможността да бъдат приети данъчните закони.