Преди две седмици магистратите решиха да ги оставят за постоянно в ареста

Второ заседание по делото срещу петимата българи, заподозрени в шпионаж в полза на Русия. Преди две седмици решението на магистратите в съдебна зала в Лондон гласеше, че те остават за постоянно в ареста, тъй като представляват опасност за Обединеното кралство, а също така е възможно да напуснат страната или да се укрият.

ДЕЛОТО ЗА ШПИОНАЖ НА ОСТРОВА: От наблюдения на обекти до подготвяне на отвличания

На заседанието на 26-и септември Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов бяха включени по видеовръзка от различни затвори, за да чуят обвинението срещу тях в шпионаж. Защитникът на сочения за основен двигател на групата Орлин Русев поиска делото да бъде засекретено. Твърди се, че обвиняемите са работили в оперативна шпионска клетка за руските служби за сигурност и тази работа е включвала наблюдение на цели.

Междувременно съдиите във Великобритания са получили указания да отложат издаването на някои присъди, тъй като затворите са препълнени. Министърът на правосъдието обяви, че започват преговори с партньорски държави от Европа за наемане на затворнически помещения на тяхна територия, съобщи кореспондентът на NOVA от Великобритания Поли Трифонова.

В момента правораздавателната система на Великобритания е в колапс. Около 88 000 са затворниците в страната.