Недоволството им е заради предложението на финансовото министерство за патентен данък

Събирачи на трюфели от цялата страна се събраха в Русе. Недоволството им е заради предложението на финансовото министерство за патентен данък за билкари и гъбари. Внасянето на нов данък към една или няколко общини, в зависимост от района, в който работят, би ограничил тяхната дейност, а много от ловците на трюфели щели да се откажат от този поминък. Те предупредиха още, че така ще се отвори още по-голяма ниша за незаконното разкопаване на горите от хора без разрешителни и без кучета. 

За искания данък билкарите разбират съвсем скоро по думите на Росен Иванов - председател на Асоциацията на търсачи на трюфели. „На 26 септември бяха публикувани промени в Закона за местните данъци и такси, които ни вменяват патентен данък. Не може да приемем това, защото брането на билки, трюфели и гъби е сезонна дейност. Така налаганият патентен данък, като размер не е фрапиращ, но той налага други тежести – административни или парични, които са тежки за събирачите, защото техният труд е сезонен – до 3 месеца. На втори план общините притежават 8% от горските територии. Те помагат за контрола и ползването на недървесните горски продукти. Допълнителните тежести върху нашата дейност не са приемливи, защото ние имаме и много други разходи при упражняване на нашата дейност”, каза Иванов.

МФ настоява: Берачите на гъби, семена, билки и диви плодове да плащат патентен данък

При събиране на трюфели, в зависимост от валежите, събирачите на този вид гъба преминават от една община към друга. Те плащат 10% данък и сега от събраните продукти. Внасянето на нов данък към определена община би ограничил тяхната дейност, обясниха ловците на трюфели.

"За да си изряден трябва да си изкараш разрешително от горското стопанство, да си платиш, ако приемат Закона за патентния данък и да храниш цяла година кучета. Хората, които са несъвестни, няма да платят нищо, няма да изкарат никакви разрешителни нямат и кучета, защото използват забранени средства от сорта на мотики", заяви протестиращ.

Все повече хора у нас проявяват интерес към събирането на трюфели