Според Пламен Димитров е трудно да се предвиди с какви темпове цените ще тръгнат нагоре

„Възможно е издръжката на хората да скочи в условията на протичаща втора война. Дано да не се случи, но всички виждаме, че за съжаление прогнозите са такива и са базирани най-вече върху цената на петрола. Дали това ще се сбъдне и с какви темпове, предстои да видим. Ако се случи, вероятно ще има допълнително увеличение на инфлацията". Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Денков: Има акция за дестабилизиране на света

Той посочи, че не очаква нивата на инфлация от 2022 г., но ако се реализира негативен сценарий с повишение на цените, обявеният от финансовия министър прогнозен диапазон за инфлацията  от 5 до 6% за 2024 г. ще се окаже под реалните цифри. Според Димитров не следва нищо оптимистично за света с оглед плановете на воюващите страни.

Синдикалистът определи повишението на минималната работна заплата като стъпка в правилната посока. От КНСБ искат тя да се надгради и в закона да се допълни, че над този размер работодателите и синдикатите в съответните браншове, водейки преговори, ще договорят минимални възнаграждения по икономически дейности.