Българският офталмолог е ходил всяко лято да помага в кибуц в Израел

Той е български евреин и през изминалата седмица от началото на войната в Израел и Газа, всеки ден разказва историите на жертвите на „Хамас”. На младини е прекарвал летата си в кибуц близо до границата с Газа, а мястото сега е изравнено със земята. В „Историите на Мария Йотова” в предаването „На фокус” българският офталмолог проф. Александър Оскар разказва за срещата на обикновените хора с войната.

Една от историите е на палестински парамедик, останал до последно да помага на ранените и е убит от „Хамас”. Те го убиват, независимо, че и той е мюсюлманин, каквито са и те, разказа проф. Оскар. „Тази история ме трогна, защото за доброто няма нито религия, нито етнос – ако човек е добър, той помага на хората, независимо какви са те. И обратното – злото помита всичко”, каза българският офталмолог.

Папата призова за хуманитарни коридори за Газа

„Семейната ми история е типична за всяко едно еврейско дете в България и по света. Роден съм в София, израснал съм тук, завърших Първа английска гимназия, след това – медицина. Имам много хубави спомени, свързани с Израел, летата прекарвах в кибуц и в още две селища, които бяха опустошени от терористите на Хамас. Кибуцът е на няколко километра от Ивицата Газа – населено място, символ на хармонията и съвместното съжителство на младите хора, близо 800 души бяхме там. Сутрин ставахме рано, работихме на полето. Тъжно ми е да виждам снимки на място, където съм ходил с удоволствие и съм го свързвал с нещо хубаво”, разказа офталмологът Александър Оскар.

Мария Габриел: Осъждаме категорично бруталните терористични атаки на "Хамас" в Израел

„В кибуца ходих да помагам. Моите роднини живеят в Северен Израел, до границата с Ливан. Поддържам ежедневна връзка с тях, трагедията е голяма”, каза проф. Оскар. Северен Израел в последните дни е обект на нападения от „Хизбула”. Мъката е голяма. Това е най-големият брой евреи, убити от времето на Холокоста – деца, възрастни. Дори жена, оцеляла от Холокоста е била убита в дома си.

Израел отложи поне с ден сухопътната операция в Ивицата Газа 

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК