Занятията ще бъдат възстановени във вторник

Отново заплахи за взривни устройства в няколко училища в страната. Наложи се евакуация на стотици ученици от двете сгради на гимназията по туризъм в Русе. В Стара Загора и Бургас са преценили, че учебният процес може да продължи. От МВР класифицираха заплахите като "злоумишлени съобщения". 

Сигналът за бомбена заплаха със списък на няколко училища в страната бил получен на електронната поща на едно учебно заведение. От там съобщили на спешния телефон 112.
„На нашия имейл и на нашия телефон не е получаван сигнал, бях уведомена от полицията”, заяви Радостина Вълева, директор Професионална гимназия по туризъм "Иван П. Павлов" - Русе.

Малко преди 10.30 часа започнали евакуация. Първоначално всички ученици били изведени дори без личните си вещи и връхни дрехи на голям паркинг в съседство на училищната сграда.
„Първо излязохме с половината неща, но после си взехме всичко и излязохме много бързо”, каза ученик.

Сигнал за бомба в сграда с две училища във Велико Търново (ВИДЕО)

„Казаха, че имало нещо опасно в салона по физическо, стояхме около 30 минути навън и след това ни преровиха чантите и ни пуснаха по класове да си вземем чантите. После ни пуснаха да си тръгваме”, разказа момиче.

Сигнал за бомба бил получен по имейл в Професионалната гимназия по компютърни науки "Минко Балкански" в Стара Загора. Последвала незабавна проверка в училището. Не се е наложила евакуация на ученици.

В Бургас по сигнал е проверена сградата на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника. След като МВР не са установили подозрителни пакети, директорът е подписал протокол и учебните занятия са продължили.

При проверката и в двете сгради на гимназията по туризъм в Русе също не са открити подозрителни предмети. Занятията ще бъдат възстановени във вторник.

ПЪРВО ПО NOVA: Общо 8 задържани за бомбените заплахи срещу училища (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сигнали за поставени взривни устройства са получени и в училища в София и Шумен, предаде БНР и БТА.