Това обяви главният секретар на МВР Петър Тодоров

Общо осем лица са задържани за бомбените заплахи срещу училища през седмицата. Това обяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Днес в Пловдив са задържани трима души. Двама от тях са непълнолетни.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По думите на Петър Тодоров е установено, че момчетата от сряда насам са пуснали множество имейли до различни институции и училища със заплашително съдържание.

В 6 РУ в града има и трети задържан за заплашително съобщение към училище в Пловдив. Мъжът е пълнолетен и криминално проявен, обясни главният секретар на МВР.

„Освен задържаните двама 17-годишни в София вчера, има още три случая в страната, обикновено са непълнолетни лица, задържани по повод изпращане на заплашителни имейли. Общо 8 лица са задържани", каза Петър Тодоров.  

Тийнейджър от София е изпратил заплашителните имейли до училища у нас

По случая с двамата непълнолетни от Пловдив NOVA научи, че досега разследването сочи, че на 31 март 2023 г. до няколко публични имейл адреса и до имейла на ГДБОП са изпратени съобщения за поставени взривни устройства във всички училища в Пловдив, Ямбол, София и Бургас. Изискани са данни от английска компания, от чиито сървъри е изпратен заплашителния мейл. Установено, е че пощенската кутия е създадена няколко часа преди изпращането на мейла.

Заловиха 16-годишен, подал сигнал за бомба в училище в Пазарджик

Младежът на 16 години беше изведен от маскирани служители на ГДБОП. Домът му се намира на метри от Шесто районно управление в града. Той беше щателно претърсен и бяха иззети доказателства, които го уличават като автор на сигналите. А малко по-късно е задържан и неговият приятел, с който са пращали мейла и са създали Телеграм канал.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.