Дмитрий Песков заяви, че съществува заплаха от разширяване на конфликта

Русия предупреди Израел да не предприема сухопътна офанзива срещу ислямистката групировка „Хамас” в Ивицата Газа, предаде ДПА. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че съществува заплаха от разширяване на конфликта в Близкия изток с „ужасни последици за целия регион” и още по-голяма хуманитарна катастрофа.

Путин: Конфликтът в Ивицата Газа ще се реши само със създаване на независима Палестина

Песков говори в Пекин, където президентът Владимир Путин е на двудневно посещение. От Кремъл съобщават, че руският държавен глава възнамерява да обсъди ситуацията в Близкия изток с китайския партиен и държавен лидер Си Дзинпин в кулоарите на форума „Един пояс, един път”.

Самият Путин вчера е разговарял по телефона с няколко лидери от Близкия изток, включително с израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас. Ръководителят на Кремъл, който сам води война срещу Украйна, призова за прекратяване на огъня, за да се защити цивилното население.

Денков: „Хамас” трябва да бъде изкоренена, за да може да се успокоят страстите

Песков за пореден път потвърди, че се очаква Абас да посети Москва, въпреки че не е определена дата. Русия се застъпва за създаването на независима палестинска държава, като същевременно подкрепя гаранциите за сигурност на Израел. „Народът на Израел трябва да живее в мир”, подчерта Песков, но заяви, че най-важната задача сега е да се сложи край на войната в Близкия изток.

Източник: Пламен Йотински, БТА