Темата Николай Денков коментира след Съвета по сигурността

До момента информацията, публикувана в The Wall Street Journal, за български заложник в Ивицата Газа, не е потвърдена, опитваме се да я проверим внимателно. Това коментира премиерът Николай Денков след Съвета по сигурността. Министър-председателят поясни, че информацията е съгласувана с външния министър Мария Габриел. 

След срещата стана ясно, че не се налага да бъдат въведени нови мерки у нас, според докладите на службите. Нивото на риск остава повишено до „жълто” за летища, гари и синагоги.

„На Съвета бяха разгледани две точки. В първата бяха представени актуални и нови доклади от страна на МВР и на трите служби. Обсъдихме дали мерките, които се предприемат, са адекватни – отговорът е „да”. Всичко, което се прави в момента, съответства на наличната информация. Имаме готовност да реагираме сравнително бързо, но за момента не се налагат нови мерки”, каза още Денков.

Денков: „Хамас” трябва да бъде изкоренена, за да може да се успокоят страстите

„Във втората точка беше разгледан Годишният доклад по отношение на състоянието на националната сигурност в Република България за миналата година. Този доклад беше приет и ще бъде изпратен към Министерския съвет, където трябва официално да бъде приет и представен към Народното събрание”, уточни премиерът. 

Припомняме, че миналата седмица на срещи в Министерския съвет, Президентството и в Народното събрание, свързани със сигурността, беше обяснено, че пряка заплаха за България няма, но съществуват рискове. Сред тях са евентуална голяма бежанска вълна или удар по икономиката ни.


​Страната ни е готова да извърши нов полет до Тел Авив, ако това е необходимо. Колкото до миграционния натиск към България - засега той не е повишен, потвърдиха премиерът и вицепремиерът Мария Габриел.