„Капка в морето” - така от ООН определиха хуманитарната помощ

След дни на дипломатически преговори и изморително чакане, отвориха граничния пункт „Рафах” между Египет и Газа, за да може през него да преминат едва 20 камиона с храни и лекарства. „Капка в морето” - така от ООН определиха хуманитарната помощ, която влезе в Ивицата Газа.

На този фон, бомбардировките продължават да носят смъртна опасност за цивилното население на Газа. Расте и броят на отвлечените от терористите. Израел твърди, че са установени 210 души, които „Хамас” държи в плен.

Камиони с хуманитарна помощ вече влязоха в Ивицата Газа (ВИДЕО)

Камионите носят не само храни и вода, но медицински материали, необходими за третиране на травми. За съжаление, те са изключително необходими. Хиляди загинаха в бомбардировките, които провежда Израел срещу терористите от „Хамас”.

„Днес получихме около 20 камиона помощ. Разбира се, не стига, за да покрият хуманитарните нужди на хората в Газа”, обясни служителят на Червения полумесец Ахмад Насар.

Властите в Газа публикуваха нов брой - повече от 4300 цивилни са убити от бомбите и ракетите, казват палестинците. Още по-стряскащо е, че над 1700 от тях са деца.

„Удар от въздуха, докато спяха. Малки деца, баща им, баба им! Какво са направили? Оръжия ли носеха? Кога ще свърши това? От години е така, а светът само гледа”, обясни жена.

Бащата на трите българчета в Газа: Продължават да падат бомби до тях

Десетки държавни и правителствени ръководители се събраха в Кайро на голям форум, за да търсят решение на кризата. Бяха направени много изказвания, но едва ли нещо даде надежда на жителите на Газа. Съседните на Израел арабски страни не искат палестински бежанци. Лидерите им ясно повториха позициите си и на този форум.

„Мога да уверя всички ви - ясно и честно, че волята на египетския народ е решението на палестинския въпрос да не става за сметка на Египет. При никакви обстоятелства”, категоричен е президентът на Египет Абдел Фатах Ас Сиси.

„Един от основните ни приоритети днес е единодушното отхвърляне на принудителното преместване на палестинския народ. Това е военно престъпление и червена линия, която не може да се прекрачва”, посочи кралят на Йордания (1981) Абдула Втори.

Говорителят на израелската армия: „Хамас” лъже за броя на жертвите и ранените в болницата в Газа, те са между 10 и 50

Ситуацията с в Газа е поредната точка на натиск върху Израел. Страната е изправена пред невъзможно уравнение. Терористите, които убиха 1400 мирни граждани, се крият сред стотици хиляди цивилни. Същевременно те държат над 200 заложници и заплашват да ги избият.

Наземната военна операция в Газа крие редица рискове за израелските войници. От север „Хизбула” заплашва да се включи в конфликта. При всичко това от Израел се чака да даде твърд отговор на терористите, които извършиха най-кървавия атентат в историята на страната.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК