Местните хора от години настояват ТЕЦ "Марица 3" да намали замърсяването

Ден на протести в Димитровград. Жители на града недоволстват срещу мръсния въздух, за който обвиняват местния ТЕЦ „Марица 3”. В същото време на контрапротест се събраха служители на централата, които искат да запазят работните си места.

Всяка година жителите на Димитровград протестират срещу замърсяването на въздуха. Почти няма седмица, в която станциите да не отчитат превишаване на серния диоксид.

„Доста е обезпокоително, особено през летния сезон, когато трябва да се спи на отворен прозорец, невъзможно е”, каза Веселин Вълев.

Още по-притеснително за хората е видимото с просто око. „Обществеността не знае какво точно се гори, но това, което се вижда, е посипване на града с черни сажди и пепел”, заяви Росан Давчев.

Активисти на „Грийнпийс" се качиха върху кула в ТЕЦ „Марица 3" край Димитровград (ВИДЕО)

„Обществеността не иска от работниците в теца да спират работа. Ние искаме те да работят спрямо правилата, които са в комплексното разрешително”, каза протестиращ.

Докато искащите чист въздух вървяха към централата, там се събраха служителите, които са общо 300 и поискаха запазване на работните си места.

„Няма град без поминък, няма и огън без пушек. Нашето ръководство работи, стреми се да отстранява поетапно. Не е чак толкова фрапантно на фона на всички големи градове”, заяви служителят в ТЕЦ „Марица 3” Мария Стоянова.

Полиция попречи двата протеста да се съберат, а контактна група от недоволните връчи на ръководството на централата рисунка и ултимативно писмо. От ръководството припомниха, че превишавания на нормата за серен диоксид понякога има и когато централата не работи.

„Когато ние не работим е пренос от Гълъбово, когато ние работим е от нас - твърде удобно”, посочи Юлиян Семерджиев.