„Обетът „никога повече” трябва да бъде ненарушим”, подчерта той

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е възмутен от антисемитската агитация, която се разпространява дори в Германия, докато бушува войната между Израел и „Хамас”, предаде Асошиейтед прес. „Обетът „никога повече” трябва да бъде ненарушим”, подчерта той, визирайки Холокоста.

МВнР с предупреждение за българите в Германия

Изявлението на Шолц идва в момент, когато антисемитските прояви се увеличават в Германия след ожесточената ескалация на войната в Ивицата Газа, отбелязва АП. В сряда нападатели хвърлиха два коктейла „Молотов” по синагога в столицата Берлин, а германският канцлер каза, че атаките срещу еврейски институции в страната никога няма да бъдат приети.

Днес Шолц говори при откриването на еврейски храм в Десау - град в Източна Германия, чиято синагога е разрушена от нацистите преди 85 години.

Заради конфликта в Газа: Вълна от антисемитски прояви в Германия (ВИДЕО)

„Дълбоко съм възмутен от начина, по който антисемитската омраза и нечовешката агитация избухват след онзи фатален 7 октомври в интернет, в социалните мрежи по целия свят, а позорно и тук, в Германия”, подчерта Шолц.

„Ето защо нашето „никога повече” трябва да бъде несломимо”, призова германският канцлер. Той отбеляза, че еврейската общност в Германия напоследък се е разраснала, тъй като е приела хора от Украйна.

Той обеща „Германия да направи всичко, за да защити и укрепи еврейската си общност”.

Източник: Анелия Пенкова, БТА