Проверяват се сигнали за нарушаване на изборното законодателство

Серия акции срещу купения вот се провеждат в страната. Рано тази сутрин полиция влезе във великотърновското село Водолей. Маскирани полицаи арестуваха един мъж по подозрение за търговия с гласове, а други двама бяха отведени за справка в районното управление. 

Проверяваха се магазините в селото за списъци с длъжници на търговците, както и за новозаселили се в селото преди местния вот.

„Средно около 10 човека са регистрирани на адрес. Доста от къщите на пръв поглед са необитаеми, но въпреки това има направени адресни регистрации”, каза Веселин Станов, началник на РУ на МВР във Велико Търново.

Двама от трима нови жители на Водолей са привикани са справка в МВР. На извънредните парламентарни избори през лятото в селото беше задържан съпругът на кметицата Кадир Велков, който е земеделски производител. Днес в дома на мъжа са направени проверки, но всичко е било наред.

„Чувам, че 70 човека от Германия ще си идват за изборите. Билетите им струват по 300 евро, за това плаща кандидат за кмет”, каза Кадир Велков.

Освен във Водолей, акция „Купен вот“ имаше и в областния център. Преди обяд маскирани полицаи доведоха с белезници мъж от Велико Търново, заподозрян в търговия с гласове.

Нова схема за печелене на гласове се оказвали и безплатни екскурзии в чужбина. Записването било в разгара си.

Акция купен вот тече и в Русе. На няколко места в града са разположени екипи на полицията.

Контролно-пропускателни пунктове са изградени на най-малко шест места в града и в околността. Полицейските служители следят за това има ли престъпления срещу политическите права на гражданите – сигнали за купуване на гласове. Проверяват се издирвани лица и за това по колко души са регистрирани като живеещи на един адрес. От МВР казват, че информация за резултатите от тази акция ще бъдат съобщени по-късно днес. 

В русенско започнаха да разследват защо социално слаби са започнали да пазаруват със 100-левови банкноти. Хората са безработни и официално нямат доходи от никъде, заявиха от местната полиция.

Междувременно стана ясно, че в Монтана се води разследване за изборни нарушения след като бе претърсена лека кола и търговски обект, собственост на 37-годишен мъж. Полицаите открили тетрадка с имена на хора и срещу всеки от тях записана парична сума, а също и детектор за метал. Настоящото досъдебно производство е трето за местните избори в региона. И в другите два случая бяха намерени тетрадки с имена на хора и записани парични суми срещу тях.