Разказва „Дойче Веле”

До 2050 година всеки трети китаец ще бъде на възраст над 60 години, сочат данни на ООН. Последствията от това може да са драматични.

Този проблем накара властите да отменят политиката за едно дете. Това обаче не доведе до очакваните резултати.  

Защо е така? Разказва „Дойче веле”:

Малката Туан Туан получава от своите родители всичко, което пожелае – книги, играчки, два домашни любимеца.

2-годишното момиченце вече учи английски в детската градина и е възпитавана по начина, по който и нейната майка - Йоан Шаоло. Родителите на Йоан също вложили всичко, което имали, във възпитанието на дъщеря си и дори я финансирали да учи в чужбина. Днес нещата са различни. 35-годишната жена иска да получи повече от живота.

Увеличава се застаряващото население в страната, повечето са жени

„Дори имам приятели, които изобщо не искат да се женят. Казват, че най-накрая са постигнали висок стандарт на живот. Идеята за раждане на деца съществува само сред по-възрастните поколения”, казва Йоан Шаоло.

Голяма част от това поколение в Китай не е израснало в бедност. Все пак с нарастването на богатството нарастват и техните изисквания. Днес Йоан Шаоло държи пекарна. Нуждае се от парите, за да поддържа стандарта си на живот. Любовта ѝ към немски кифли идва от предстоя и в Германия като студентка. Сега живее в магазина си в Ханчжоу. Съпругът ѝ е държавен служител и печели добре. И все пак Йоан Шаоло не иска второ дете.

„Стандартът ми на живот ще падне драстично. Апартаментът ни е само 80 квадратни метра. Това едва стига за тричленно семейство. Ако имаме още едно дете, ще ни трябва по-голям апартамент. Това е голям финансов натиск”, казва тя.

В големи градове като Ханджоу цените на имотите са се удвоили през последните години. Детски ясли, уроци по музика или танци често се равняват на цяла годишна заплата. Същевременно няма детски надбавки от държавата.

„Моите родители ми дадоха възможността да видя света. Надявам се, че ще мога да дам същия шанс на дъщеря си. Сигурна съм, че мога да си позволя само едно дете да види света”, казва Йоан Шаоло.

Китай въвежда политиката за едно дете през 1979 година, за да забави бързото нарастване на населението. Едва през 2016 година отново са разрешени две деца, а от 2021 г. три. Но бейби бумът не се материализира. Това е ужасяващ сценарий за правителството, тъй като населението намалява за първи път от десетилетия.

Позволяват трето дете в Китай - опасяват се от демографска кризаПозволяват трето дете в Китай - опасяват се от демографска криза

Китай е заплашен от застаряване с драматични последици за икономиката, липса на квалифицирани работници във всички области и проблеми с пенсионното осигуряване.

„Когато една страна има младо население, има и много креативни, иновативни умове. При едно застаряващо население има проблем. Това се отразява на иновативната сила на страната”, казва Джеймс Лианг.

Той е роден в Шанхай и е защитил докторат в Станфорд върху икономическите последици от намаляване на населението.

Компанията му за туризъм изплаща бонуси на служители с деца. Освен това участва в разходите за изкуствено осеменяване.

Лианг е един от малкото хора, които публично критикуват семейната политика на Китай.

„Не е достатъчно просто да се премахне политиката за едно дете. Китайското правителство трябва да подкрепи семействата финансово, както правят в Европа и някои азиатски държави. Тоест да създаде щедра програма за подкрепа, с данъчни облекчения, финансова инжекция и облекчения за недвижими имоти”, казва Лианг.

Но ръководството в Китай все още е далеч от това. Един от първите колебливи проекти за финансиране е в Ханчжоу. Там родителите получават еднократна помощ от 900 евро за второ дете и 3000 евро за трето, но за много родители това е само капка в морето. Отглеждането на дете струва многократно повече.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.