Страната ни трябва да развива своята ядрена енергетика, смята още президентът

Президентът не спести критиките си - от ситуацията с „Лукойл” и острия тон между депутати и правителство, до проекта за разширение на АЕЦ „Козлодуй”.

Държавният глава се застъпи за развиването на ядрената енергетика у нас, но преди това по думите му "трябва да е ясна сметката".
„Трябва да се проучат и съпоставят всички възможни варианти по редица важни параметри – локация, лицензи, безопасност, време и средства за изграждане. Това не се случва. Явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистралите – на тъмно”, заяви Румен Радев.

„Какво на тъмно има в решение на НС от януари 2023 г.? Какво "на тъмно" има по отношение на това е решение на МС? Няма нищо, което да е скрито по отношение на договорите, които бяха подписани с Уестингхаус и с фирмите. Това е пропагандна хватка, която няма общо с истината”, посочи Николай Денков.

Президентът остана остър към управляващите и след като енергийната комисия в парламента отхвърли ветото му. „В несекващите караници за влияние, пари, постове управляващите забравят най-важното - че носят отговорност преди всичко за сигурността и благосъстоянието на хората”, добави той.

Денков: Стартираме строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

В искането за отмяна на дерогацията държавният глава видя риск за страната ни от недостиг на доставки на петрол. „Естествено, че има риск от дефицит и от повишаване на цени, но така и не видяхме публично разчети за ефекта”, посочи Радев.

И говорейки за дерогацията Румен Радев се върна няколко месеца назад. „Как служебното правителство назначено от мен успя да убеди „Лукойл“ най-сетне да регистрира своята икономическа дейност в България? Да внесе авансово 180 млн. лв. корпоративен данък, при положение, че за предходните 20 години такъв данък е събран в размер на 70 млн. лв.? Време е вече да се задават правилните въпроси и то към когото трябва”, коментира той.

Ако се откажем от дерогацията, има риск и от дефицит на горива и от повишени цени, смята още държавният глава. „Не видяхме разчетите за това, както не видяхме и аргументирани разчети и модели за Закона за енергетиката”, каза президентът.

Ресорната комисия отхвърли ветото на президента върху Закона за енергетиката