NOVA изпрати запитване към президентството за позиция на държавния глава относно скандала с машините за гласуване

Въпреки, че NOVA изпрати запитване към президентството за позиция на държавния глава относно разразилия се скандал с машините за гласуване, засега от институцията избраха да не коментират. Именно от президента се определя кога ще бъдат проведени изборите, тъй като това е част от неговите правомощия.

Казусите, за които се очаква коментарът на държавния глава вече са няколко - както този свърза с машините, така и вчерашните обвинения на финансовия министър Асен Василев, че президентът Румен Радев работи в полза на "Газпром". Поводът - внесеното питане в Конституционния съд за решението да се налага такса за пренос на руски газ.

Брифинг в Министерския съвет във връзка с твърдения за машинното гласуване

Остър коментар срещу управляващите обаче дойде от вицепрезидента Илияна Йотова, заради все по-честите скандали между партньорите във властта. 
"Нека да се уточним кой е министър-председателят в момента, тъй като очевидно Борисов и Пеевски, които подкрепят това правителство в некоалицията задават тона. От сутринта чувам, че част от подкрепящите партии имат и вариант Б - да не се стигне до ротация, а да се мисли за нова конфигурация на управление в страната. Да не би всички тези проекти и намерения да са на само на Денков?", попита тя. 

Според нея позицията на България за Шенген е трябвало да бъде по-добре защитена от премиера. Тя застана срещу управляващите и след вчерашното обвинение от управляващите към президента, че със сезирането на Конституционния съд за таксата за пренос на газ защитава чужди интереси.

Размяната на реплики между президентството и Министерския съвет продължи и в петък. Поводът - думите на финансовия министър Асен Василев, че с действията си президентът е в защита на „Газпром”.
„Нека Асен Василев пак даде интервю за „Файнейшъл таймс”, за да разберем на кого иска да продаде „Лукойл”, каза вицепрезидентът.

От президентството вчера изпратиха решението за таксата от 20 лева на мегават час за пренос на руски газ до Конституционния съд, защото, според мотивите на държавния глава, не е ясно на какъв принцип ще бъде събирана тази такса. 

Извънреден Председателски съвет след доклад на ДАНС за злоупотреба с машините за вота

Вицепрезидентът реагира остро срещу премиера и по темата Шенген. „Ако бях на мястото на Денков, още вчера много остро щях да реагирам на думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте какъв точно доклад иска от страна на Европейската комисия, след като мнението на ЕК за изпълнението на критериите от страна на България и Румъния за членство в Шенген е с давност над 10 години”, каза Йотова.

Мария Габриел за членството ни в Шенген: За по-малко от 5 месеца са проведени 318 срещи и над 100 конференции