Машинният вот отпада и за първия тур, и за балотажите на 5 ноември

На местните избори ще гласуваме само с хартиени бюлетини. Това стана ясно от редовното заседание на ЦИК. Решението беше прието с 12 гласа "За". Машинният вот отпада и за първия тур, който ще се проведе на 29 октомври, и за балотажите на 5 ноември.

В Централната избирателна комисия е било получено писмо от министъра на електронното управление. В него се посочва, че все още не е завършен процесът по сертифициране на устройствата за гласуване. Това е ключово изискване в Изборния кодекс.

Стойнов: Машините са годни за гласуване, проверих го с цялата си техническа грамотност

"Сериозен проблем е, че вземаме това решение, без да е издадено становище за удостоверяване съгласно член 213-А. На базата на едно писмо от г-н Йоловски, което не е подписано и е 4 реда, и в което ни се съобщава, че все още не е взето решение. Предложих да направим последен опит да искаме МЕУ да изпълни задължението си по закон, но това остава в небитието. Проблемът не е дали ще отменим, или не машинното гласуване, а в това, че ЦИК не се оказва арбитър на изборния процес, а институция, която подчинява решенията си на волята на различни политически фактори. Това не мога да приема. По отношение на балотажа - отпада единственият смислен аргумент да вземем това решение още сега. Той е свързан с това машините да бъдат разпространени из страната. Това изисква физическо време, което за първия тур изтича", посочи зам.-председателя на ЦИК Цветозар Томов. Според него е могло да се вземе решение само за първия тур, а решението за втория - да се отложи с няколко дни.

Председателят на Комисията Росица Матева изрази несъгласие с думите на Томов. "Категорично не съм съгласна, че срамната ситуация е за ЦИК. Писмото е подписано с електронен подпис от Йоловски, няма да се съглася, че ЦИК не е запозната с информацията от ДАНС. Когато става дума за национална сигурност, информацията бе докладвана коректно и всички членове на ЦИК се запознаха с цялото съдържание. Всичко, извършено в рамките на днешния ден, е след запознаване с всички факти", обясни тя.

От своя страна Любомир Георгиев заяви, че не намира никакви основания да се взема решение за премахване на машините. 

В деня за размисъл ЦИК ще заседава отново.