Това заяви зам.-министърът на електронното управление

Машините са годни за гласуване. Това заяви зам.-министърът на електронното управление. „Издадено е решение за удостоверяване на машините за гласуване. Решението е изпратено на ЦИК. Направени са всички възможни тестове на устройствата”, посочи още Михаил Стойнов. По думите му няма данни с машините да не може да се гласува правомерно. Това стана ясно по време на извънреден брифинг на Министерството на електронното управление относно решението на ЦИК да отмени машинния вот на местните избори.

Припомняме, че именно Стойнов беше обвинен, че е заснел с телефона си кодовете на устройствата. „Аз също нося персонална отговорност за извършения процес. Като софтуерен специалист съм гледал всяка една стъпка. Нито аз, нито експертите сме намерили причини, поради които да не удостоверим машините за електронно гласуване”, допълни зам.-министърът на електронното управление. „Моята цел е била този процес да бъде извършен по правилата и аз лично, включително целите екипи, които го извършват, да сме убедени пред себе си и пред съвестта си, че този процес е професионален. Такъв ми е бил мандатът от моя министър. Използвал съм цялата си техническа грамотност да извърша този процес”, подчерта Стойнов. Той отбеляза, че машините не броят вота, а само отпечатват. „Аз също бих гласувал с машина, ако ми позволят”, каза още зам.-министърът.

„Съгласно методиката, която е публикувана на сайта на МЕУ, това е методика, която беше публично обсъждана и съгласувана с ЦИК, до 48 часа от подписването на доклада за съответствие, с който реално приключва удостоверяването на съответствието, следва да бъде издадено решение. Докладът за съответствие беше подписан от всички ръководители на проверяващи екипи вчера вечерта, с оглед на което в рамките на 24 часа издадохме решението”, обясни главният секретар на Министерството Ангел Петров. Той не скри, че и зам.-министърът, и други служители на МЕУ са дали показания пред ДАНС, но подчерта, че срещу нито един от тях няма повдигнати обвинения. 

„Министерският съвет и в частност МЕУ е изпълнило всички ангажименти, възложени му по Изборния кодекс. Оттук нататък ЦИК има право в случай, че не се удостоверят машините, да издаде решение, с което се преминава към гласуване единствено и само с хартия.  Правителството, в лицето на Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация завършихме процеса и твърдим, че тези машини могат да бъдат използвани в изборния процес”, категоричен беше Петров.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК