Сладкари са превърнали част от своята работа в изкуство

Българите зад граница нямат право да гласуват на предстоящите местни избори утре, но в деня за размисъл ви отвеждаме при част от тях, за да ви покажем как те виждат родината. Това са сънародници, които макар да се намират на хиляди километри от България, не спират да мислят за нея и извайват български символи от захар.

„България от захар” е създадена по идея на двама българи и вече обикаля света. Става въпрос за сладкари, които са превърнали част от своята работа в изкуство. Те ваят от захар, както исторически личности като Севт III, Хан Кубрат, Васил Левски и Христо Ботев, така и картини на стари български къщи, традиционни гозби, розоберачки и булки в народна носия. Сред произведенията им има още бюст на певицата Валя Балканска и на пророчицата Ванга.

Амбициозни проекти впечатлиха журито на конкурса за специалната стипендия на Американския университет и NOVA

Инициативата „България от захар“ се ражда в Деня на независимостта. Нейн двигател е живеещата в Англия сладкарка Радослава Кирилова.

"Като организатор на множество интернационални колаборации, всеки път се старая да включвам български участници в тях. Но с годините се утвърди една практика, в която поне веднъж годишно правим една колаборация, която е изцяло с българско участие. Тази година това бе „България от захар“, в която 27 талантливи български сладкари взеха участие с идеята да представят страната през своята гледна точка. Правим това, за да популяризираме българските имена в световен мащаб, доколкото можем, защото международните ни колаборации са с участие на някои от най-големите имена в сладкарското изкуство", посочи Кирилова. 

Сред ваещите части от родината сладкари има живеещи в Англия, Уелс, Турция, Германия и Франция сънародници, но също и в България. Те не получават пари за творбите, но печелят хорското одобрение с филмчета, които публикуват в интернет. 

"Времето, което една такава творба отнема за изработване, може да бъде от няколко часа дори до няколко месеца, в зависимост от сложността на детайлите и от размера на произведението. Знаем за произведения на български автори дори във "Friends show academy" на Острова, но повечето от нас ги дават на приятели, след като приключи снимането за колаборациите или ги запазваме за себе си", поясни Кирилова. 

Двама българи са победители в най-престижния научен конкурс за младежи на EUCYS

Сладкарите са извайвали и любими актьори и сцени от български фирми преди време. Ако правеха фигури, вдъхновени от Холивуд например, те можеха да получат до няколко хиляди долара за творба, но не парите са движещото при техните български колаборации. 

"Носталгията е част от ежедневието, когато живееш в чужбина и това до голяма степен спомогна за идеята и създаването на една изцяло българска инициатива. Защото ми се иска да популяризираме и да покажем България и по-специално нивото на захарното ни изкуство. Работата по международни проекти неизменно носи по-големи плюсове за бизнеса, но от друга страна организирането на такива колаборации е с цел забавление и с цел да опитаме нови техники и нови прийоми, които за съжаление нямаме възможност да опитаме в ежедневната си работа", разказва Кирилова.