Причината - не е била възпрепятствана възможността на хората да гласуват

Според експерти по конституционно право решението на ЦИК да се гласува само с хартиена бюлетина може да бъде оспорено пред съда, но дори и да бъде отменено, това вероятно ще се случи след първия тур. Тоест би могло да повлияе при евентуален балотаж.

Ако се стигне до отмяна на решението от съд, това няма да доведе автоматично до касиране на избори, уточниха експертите - тъй като не е отнета възможността да се гласува, след като има хартиени бюлетини.

Решението на ЦИК е взето без да има изцяло правно основание, смята доц. Наталия Киселова.

„На пръв поглед решението е взето в съответствие със закона, който казва, че ако има съмнение за тайната на вота, Централната избирателна комисия може да не допусне да се гласува с машина. Разпоредбата обаче е приета преди да се промени начинът, по който функционират машините. В момента те са казано цинично принтери”, каза доц. Киселова.

Според гражданския съвет към ЦИК решението е грубо нарушение на закона.

„ЦИК не могат да изменят закона, те не са законодател, те трябва да спазват един единствен закон и те не го спазиха - законът казва да се гласува с машини. Те надминаха себе си, изключително безотговорно поведение”, заяви Стоил Цицелков.

Протест пред ЦИК след решението на изборите да се гласува само с хартиени бюлетини

Заместник-председателят на Централната избирателна комисия не знаеше дали има получена жалба заради решението да се гласува само на хартия.

„По принцип решенията на ЦИК подлежат на обжалване. Обикновено редът е такъв, че жалбите се подават чрез органа, чийто акт се обжалва, но могат да бъдат подадени направо и в съда”, каза Росица Матева.  

За да се гласува утре и с машини, трябва самата Централна избирателна комисия да промени решението си, тъй като решението на ВАС ще се забави, допълни Киселова.

„Оспорванията по реда на Изборния кодекс е допустимо да бъдат в рамките на часове, така че теоретично е възможно. Но като имат три дни не мисля, че ще посмеят днес или утре да кажат "това решение следва да бъде отменено". И ако отидем към понеделник то ще е безсмислено, разбира се, но може да се отрази на втория тур”, каза доц. Киселова.

От Обществения съвет към ЦИК не допускат комисията сама да отмени решението си.

„Те са представители на политическата класа, те не са независими експерти на база на своята биография и експертиза. Не очаквам нищо друго да направят освен това, което са свършили”, каза Стоил Цицелков.  

Ако съд отмени решението на ЦИК, вотът няма да бъде касиран автоматично, тъй като не е била възпрепятствана възможността на хората да гласуват.

„Дори и да бъдат само с бюлетини, на които с химикалка да посочим своя избор, това не е ограничаване на избирателното право”, обясни доц. Киселова.

„Резултатите от тези избори подлежат на оспорване, но не смятам, че това ще бъде причина за оспорване предвид мотивите, които има”, каза Матева.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК