Предложението бе отправено като извънредна точка в дневния ред на заседанието на комисията

Централната избирателна комисия отхвърли предложението казусът с машините за гласуване да бъде разгледан отново. Това реши ЦИК на извънредно заседание. 

Денков: Решението на ЦИК е взето в нарушение на Изборния кодекс

Предложението бе отправено като извънредна точка в дневния ред на заседанието на комисията, но не получи нужната подкрепа. Мотивите са, че докладът на ДАНС и действията на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов поставят под съмнения гласуването с машина.

Йорданка Ганчева, член на ЦИК, коментира, че трябва да се внесе спокойствие на избирателите, за да се проведат честни и прозрачни избори. „По мое мнение не е налице промяна на решението на ЦИК, това ще внесе и хаос“, смята Ганчева.

ЦИК реши: На местните избори гласуваме само с хартиени бюлетини

Ерхан Чаушев, също член на ЦИК, коментира, че действията на зам.-министъра на електронното управление събуждат рискове по отношение честността и доверието за гласуване с машина.

Решението на ЦИК е взето, без да има изцяло правно основание, смята доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

„На пръв поглед решението е взето в съответствие със закона, който казва, че ако има съмнение за тайната на вота, Централната избирателна комисия може да не допусне да се гласува с машина. Разпоредбата обаче е приета преди да се промени начинът, по който функционират машините. В момента те са казано цинично принтери”, заяви тя.

Според Гражданския съвет към ЦИК решението е грубо нарушение на закона.
  
„ЦИК не могат да изменят закона, те не са законодател. Трябва да спазват един единствен закон и не го спазиха - законът казва да се гласува с машини. Те надминаха себе си, изключително безотговорно поведение”, смята  Стоил Цицелков от граждански съвет към комисията.

Киселова: С поведението си от края на юли досега ЦИК се опитва да не допусне машинно гласуване

Ако съд отмени решението на ЦИК, вотът няма да бъде касиран автоматично, тъй като не е била възпрепятствана възможността на хората да гласуват.

„Дори и да бъдат само с бюлетини, на които с химикалка да посочим своя избор, това не е ограничаване на избирателното право”, поясни Киселова.

„Резултатите от тези избори подлежат на оспорване, но не смятам, че това ще бъде причина за оспорване предвид мотивите, които има. ЦИК отказа да преразгледа решението си за машинния вот, гласуваме само с хартиени бюлетини”, Росица Матева, зам.-председател на Централната избирателна комисия.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БГНЕС