Палестинци и евреи могат да живеят заедно, смята той

Журналистът Иван Гарелов, който преди години осинови палестинско момче, разказва за отражението на войната върху бита на хората и за лечението на омразата, която е наслагвана с поколения. За своя осиновен син журналистът разказа: „те бяха бежанци от Ливан, помня самия Ахмед там”.

"Откакто Израел окупира Газа, броят на училищата и болниците там намалява. Израелското ръководство донякъде помага на противоречието между палестинците от Газа и от Западния бряг", каза Гарелов в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

„Операциите винаги са протичали така – палестинците хвърлят няколко ракети, след това израелците влизат, убиват 2-3 хил. души. Това се отразява и на хората – малките деца заживяват с идеята да станат жервеници един ден. Трябва да се води война срещу мизерията. Газа трябва да мине под някакво управление тип международен арабски протекторат”, каза Гарелов. Той е оптимист, че палестинци и евреи могат да живеят заедно.

За Ицхак Рабин и Ехуд Барак той каза, че те знаят и цената на мира, някои стигнаха много далеч. „Рабин го убиха, Ехуд Барак даде по-големи от очакваните отстъпки, но това дойде в повече на някои кръгове в Израел и те го свалиха. Едно постигнато споразумение е по-добре да се подпише от такъв човек (общопризнат).

Николай Радулов: Под Ивицата Газа има над 1000 км тунели

Тук имаме терористична военна операция от „Хамас” – това разделение между палестинците от Западния Бряг и палестинците от Газа е в бита – в Газа са много бедни, мизерия, омразата в тях е силна.

Москва поддържаше отношения с „Хамас”, но то не е в поддръжка на тероризма, а искаха да имат баланс в палестинците, позагубиха доверие в Ясер Арафат, защото смятаха, че е станал проамерикански. Путин иска да се намеси в конфликта като страна, биха желали да станат гаранти на мира. Русия докато води войната в Украйна, не може да играе международна роля на помирител, независимо, че е член на Съвета за сигурност.

Според него противопоставянето между ръководството на ООН и ръководството на Израел е нужно, за да се разбере къде свършва акцията на Израел срещу „Хамас” и къде свършва жестокостта и отмъщението. „Ръководството на Израел допусна тази операция – „Хамас” да навлязат на израелска територия. Народът няма да прости на Нетаняху този пропуск”, смята Гарелов.