„Вотът на всички избиратели е обезпечен с достатъчен брой хартиени бюлетини”, заяви Камелия Нейкова

Към настоящия момент ЦИК не намира основание да смени решението си за гласуване само с хартиени бюлетини. Това обяви на брифинг председателят на комисията Камелия Нейкова. И призова ВАС да прецени дали решението на Комисията е правилно. Тя допълни, че ЦИК гарантира, че вотът на всички избиратели е обезпечен с достатъчен брой бюлетини.

„По повод призивите към Централната избирателна комисия да преразгледа вчерашното си решение, свързано с начина на гласуване, към настоящия момент не сме намерили основания за това. Решението на ЦИК е обжалвано по съдебен ред и всички факти и обстоятелства ще бъдат разгледани от съда. Постъпили са 8 жалби. Всичките са депозирани пред Върховния административен съд, така че очакваме съдът да ги разгледа”, обясни Нейкова.

По думите й до момента в ЦИК не е постъпила информация, която да опровергава данните, съдържащи се в преписката получена от ДАНС относно неправомерни действия на зам.-министъра на електронното управление, извършени на 25 октомври и изразяващи се в следното:„Да се проведе отново процедурата за изграждане от изходен код на софтуеъра на машините за гласуване. Процедурата по доверено изграждане на изходния код беше осъществена на 20 октомври в присъствието на представители на ЦИК в министерството, като финалът завърши с подписване на изходния код с ключове, генерирани от Комисията. След тази процедура провеждането на изграждане на нов изходен код, каквото е извършено на 25 октомври, цитирам „качването на преносима флаш памет и запаметяването на личния телефон на зам.-министъра е недопустимо дори с цел някой да си го гледа и да си поиграе с него. Ако някой си позволява да си играе с инструмент, свързан с изборния процес, смятаме, че това не само е недопустимо, но и е незаконосъобразно”, добави тя.

ЦИК отказа да преразгледа решението си за машините, гласуваме само с хартиени бюлетини

Нейкова е категорична, че ЦИК не е разрешила устройствата за гласуване да напускат склада, където се съхраняват.

„Това, че МВР разполага със съгласуван транспортен план, както и разполагане на машините на рампите с цел тяхното транспортиране, не се счита за разрешение от ЦИК. Нашите мотиви бяха да не допуснем компрометиране на гласуването, да спазим разпоредбите на закона, но най-вече да има доверие в изборния процес", уточни тя.

Денков: Решението на ЦИК е взето в нарушение на Изборния кодекс

Според Комисията органите на МВР отговорно вършат своята работа. ЦИК категорично отхвърли обвиненията, че е нарушила разпоредбите на Изборния кодекс.

„Подобни твърдения от други държавни органи, от публични и длъжностни лица, намираме за недопустими и представляват вмешателство в работата на независим държавен орган, а също така още повече рушат доверието в изборния процес”, поясни Нейкова. И призова институциите да дадат възможност ЦИК спокойно да върши своята работа така, че изборният ден да протече нормално.

Киселова: С поведението си от края на юли досега ЦИК се опитва да не допусне машинно гласуване

Припомняме, че въпреки призивите на премиера към членовете на ЦИК да преосмислят решението за отмяна на машинния вот, това не се случи. В събота следобед с голямо мнозинство комисията отхвърли тази възможност. Що се отнася до жалбата, изпратена до Върховния административен съд, от там заявиха за NOVA, че становище ще има най-рано в понеделник. Тоест, ще има значение при евентуален балотаж.

С 12 гласа „против” и само 3 гласа „за” ЦИК отхвърли възможността да промени решението си за отмяна на машинния вот.

„Отмяна на решението би внесло хаос и объркване в изборния процес”, коментира Йорданка Ганчева, член на комисията.

Един от тримата, гласували против отпадането на машините, беше Цветозар Томов.

„Това беше може би последната възможност да постъпим по начин, който да запази авторитета и престижа на Централната избирателна комисия в обществото”, твърди Цветозар Томов, зам.-председател на ЦИК.

Междувременно стана ясно, че ЦИК е изпратила писмо до МВР, с което се иска намеса относно заплахи към някои от членовете й. Съобщенията били със съдържание „Кой дърпа конците?” и „На кого служите?”. Случаят е показателен за това, че институциите не трябва да предприемат действия в последния момент, смятат експерти.

„Ние бяхме свидетели на поредица от такива действия - и по възлагане на обществената поръчка за изготвяне на софтуер и доставка, и впоследствие по проверка и сертифициране на софтуера. За да стигнем до спешното и пораждащо противоречиви оценки решение на ЦИК, което очевидно не беше взето въз основа на един детайлен анализ”, коментира преподавателят по политическо право  Ваня Нушева.

Решението може да бъде оспорено от съда, тъй като е взето без правно основание, заяви преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

„Ако има съмнение за тайната на вота, Централната избирателна комисия може да не допусне да се гласува с машина. Разпоредбата обаче е приета преди да се промени начинът, по който функционират машините”, смята Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право.

При отмяна на решението на ЦИК в съда, вотът няма да бъде касиран автоматично, тъй като не е била възпрепятствана възможността на хората да гласуват.

„Дори и да бъдат само с бюлетини, на които с химикалка да посочим своя избор, това не е ограничаване на избирателното право”, коментира още Киселова.