Петима са кандидатите за кмет на Община Хасково

Спокойно преминава изборния ден в Хасково. С две бюлетини за един и същи избор гласува мъж в Хасково. Подадени са една жалба и един сигнал за изборни нарушения в ОИК – затова че кандидати стоят в избирателните секции без да имат право и че се ползват две урни, вместо само една.

Член на избирателна комисия е откъснал две бюлетини от един и същи избор и ги е подал на един избирател. Не е ясно дали някой от тях е разбрал какво е станало преди да бъдат пуснати в урната. От ОИК разпоредиха едната бюлетина да се счита за невалидна.

„Дали сме указания  сме предупредили съответния член на СИК, ако случаят се повтори, че ще бъде наказан, доколкото това е грубо нарушение в момента на откъсването, на сгъването, на слагането на печата не са спазени методическите указания. Втората бюлетина няма печат, тя е недействителна”, каза Добромир Якимов - председател ОИК Хасково.

Избирателната активност в Хасково е по-висока от тази преди 4 години. Близо 16% е избирателната активност в Община Хасково, близо 17% е за цялата област. Най-висока е активността в община Маджарово. 

Избирателните секции в Хасково отвориха навреме. Пред някои от тях вече се извиха опашки. 152 са разкритите секции на територията на цялата община. 

Общо 75 272 са избирателите в цялата община, които имат право на глас. 318 са кандидатите за общински съветници. Петима се борят за кметското място на общината.  Общо 91 са кандидатите за кметове на 34 села в общината. Избори няма да има в две от ятх, защото жителите им са малко. В 8 от селата реално кметовете са ясни, защото там има са по един кандидат. 

Към 10 часа в ОИК има подадена само една жалба за агитация в близост до избирателна секция. 

Повече по темата гледайте във видеото. 

Киселова: С поведението си от края на юли досега ЦИК се опитва да не допусне машинно гласуване

Денков: Решението на ЦИК е взето в нарушение на Изборния кодекс