Няма сериозни сигнали за нарушения, освен няколко случаи на неправомерна агитация

12,48% от близо 100 000 души, които имат правят на глас, са стигнали до избирателните урни към 12 часа в Пазарджик. Няма сериозни сигнали за нарушения, освен няколко случаи на неправомерна агитация.

В пазарджишкия квартал "Изток" повече от гласоподавателите трудно обясняват защо гласуват. След 8 часа се появиха и първите гласоподаватели. Запитан защо е важно да се гласува, възрастен мъж отговори: „Не знам, казаха ми да гласувам и аз идвам да гласувам”. Човекът обясни, че не знае за какво гласува и изброи: „за ядене, за пенсиите, да стане свободно”. Гласоподавателят не беше наясно и с отмяната на възможността да гласува с машини.

ЦИК отказа да преразгледа решението си за машините, гласуваме само с хартиени бюлетини

Друг избирател също не беше запознат с отмяната на машинния вот. „Нямам никаква представа за това. Гласувах, ама нямам такива думи, къде да говоря за народа”, каза той. Въпреки че у нас важи забрана за носене на бурки на обществени места, около секциите в пазарджишкия квартал "Изток" жени криеха лицата си. 

Някои излязоха да гласуват заради младите. „Нищо не знаем, не знаем за какво. Искаме работа да се отвори. Искаме децата да не са в чужбина. Искаме свободия, не искаме война, искаме мир”, обясни жена. Запитана дали някой ги стимулира да гласуват, тя отговори: „Не, ние идваме само”.

До входа училище "Кирил и Методий", буквално на метри от секциите спря кола, облепена с предизборни плакати на един от кандидатите за кмет на Пазарджик. Жена обясни, че е докарала съпруга си да гласува и не предполагала, че агитационните материали са проблем за деня на изборите. Други не знаеха, че днес се провеждат местни избори. 

В село Априлци, на 20 минути път от Пазарджик, има сигнал за струпване на много хора пред секцията. "Не съм забелязал хора да гласуват под нечия команда. Хората извън секцията не ни пречат, не извършват агитация на територията на секцията", заяви Мирослав Андреев, председател на СИК.

Оказва се, в секцията получили само сигнал за неправомерна агитация. А за хората в селото има проблеми за решаване. "Искаме да се отвори училището, да се мете селото. Да има тоалетни тук на центъра е най-важното", смята Теменужка.

Засега за по-сериозни нарушения в региона няма информация.

Кандидатите за кметския стол са 12. За местата в местния парламент се състезават 23 партии и коалиции. Над 116 000 души имат право на глас в общината. На изборите през 2019 г. активността е била 43%, което значи, че повече от 44 000 души са упражнили правото си на глас.

Киселова: С поведението си от края на юли досега ЦИК се опитва да не допусне машинно гласуване

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК