За последните пет парламентарни избори тези, които не са дали вота си, са били между 50 и 60%

В „Историите на Мария Йотова“ днес разказваме кое е „нямото мнозинство“. За последните пет парламентарни избори негласуващите са били между 50 и 60%. Какви са тези хора, какво ги кара да не упражняват правото си на глас и какво им трябва, за да са отново политически активни? Това е изследвал психологът Пламен Димитров на пет поредни избори.

„Започнах дългогодишната практика  с началото на демократичните промени у нас. По-интересни са резултатите през последните няколко години. В началото на 2023 г. докладвахме резултатите на психологическите профили на хронично негласувалите 5 поредни пъти в изборите за НС. Тъжно е, но 25-26% от негласувалите живеят много добре. Ефективни са в своите професии, имат добра социална ориентация и организационни умения. Съпричастни са към проблемите и помагат на хора директно, но казват, че не виждат в тези участници на политическата сцена добри представители и затова не гласуват. Най-голямата група негласуващи у нас, която е „нямото мнозинство” е близо 42%. Това са хора, които живеят трудно. Въпреки че работят, са бедни, имат икономически и социални проблеми. Техният психично-здравен статус е лабилен. Имат рискови показатели за емоционално прегаряне и не им е до участие в избори. Те живеят в тихо отчаяние. Третата група е много интересна – агресивно-защитните хора, които критикуват, нападат и са опозиция на всичко. Те избират полето „Не подкрепям никого”. Не харесват тези, които кандидатстват  и ги атакуват. Имат високи очаквания към партийните лидери. Конструктивно живеещите искат политиците да отидат при тях и да живеят с реалните проблеми на обществото”, обясни психологът. И допълни, че той гласува, защото бъдещето на България му е важно.

„Не е вярно, че всички са корумпирани, затова трябва да си активен гражданин и да участваш във вота”, поясни Пламен Димитров.

Повече гледайте във видеото.