Миналата седмица в свой доклад от Службата оповестиха, че зам.-министър Стойнов е снимал с телефона си секретния код на машините за гласуване

Ден след първия тур на местните избори временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване, изслушва председателя на ДАНС Пламен Тончев. Темата - доклада на Службата за машинното гласуване.

Миналата седмица оттам оповестиха, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал с телефона си секретния код на машините за гласуване. Докладът бе изпратен до ЦИК и НС и въз основа на него Комисията забрани машинния вот на местните избори в страната.

"Информацията е предоставена на комисията в цялост", заяви Тончев след заседанието.Той отказа всякаква информация. А след заседанието от „Продължаваме промяната-Демократична България” пак защитиха действията на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов.

Стойнов: Скандално невярна информация беше използвана срещу МЕУ

"Във вътрешните правила се предвижда документиране на процеса по удостоверяване, което включва видеозаснемане на машини и лаптопи", заяви Божидар Божанов. 

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ коментира, че проблем с машините не е имало. “Да се надяваме на втория тур на местния вот да се гласува с машини. Политици използваха една уйдурма, за да повлияят в последния възможен момент върху изборния процес. При всички положения има проблеми в ДАНС по отношение на възлагането и изпълнението на определени задачи", каза Мирчев. 

"Докладът на ДАНС е секретен, описаното в него създава съмнения. За мен лично действията, описани в доклада, биха хвърлили сянка на съмнение. Заместник-министърът на електронното управление е извършил неща, които не би трябвало да е правил", коментира Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" по повод заседанието на Комисията.

Заместник-министърът на електронното управление беше на разпит в ДАНС

Според Ивайло Чорбов от “Възраждане” машините са били непригодни за този вид избори. “Заместник-министърът на електронното управление е действал неправомерно според доклада на ДАНС. Машините плюс това не са пригодени за такъв тип избори. Щеше да настане хаос и да вотът да се касира”, заяви Чорбов. И допълни, че е нужна промяна в Изборния кодекс.

Бойко Рашков, който оглавява Комисията за контрол над службите, запази мълчание след изслушването на шефа на ДАНС. 

Малко по-късно в Министерството на електронното управление Михаил Стойнов обяви, че застава зад действията си.

„Аз пожелах да контролирам този процес, като наблюдавам. Може би съм единственият заместник-министър. Правя го на базата на доклад след 4 институции”, заяви Михаил Стойнов.

„Нищо не налага да бъде променено за втория тур на изборите, ако съдът приеме, че трябва да се гласува с тях”, допълни Ангел Петров, главен секретар на МЕУ.