В Русия отново се обновяват анти-еврейските настроения, смята журналистът Николай Кръстев

Анти-израелският протест в Дагестан, който затвори летището в Махачкала, както и конфликта в Близкия изток коментираха Николай Кръстев, журналист от БНТ и международен анализатор, и Любомир Кючуков, бивш министър на външните работи и дипломат, в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„С всеки убит палестинец или евреин десетки други се радикализират за десетки години напред“, подчерта Кючуков.

Кръстев каза, че Дагестан по принцип застава на страната на мюсюлманите. В Русия отново се появяват анти-еврейски настроения, допълни той. Конфликтът в Близкия изток вече създава напрежение и в Европа, подчерта Кръстев. Той смята, че ситуацията излиза извън контрол, а САЩ играе ролята на балансьор.

ПРОТЕСТ В ДАГЕСТАН: Анти-израелски протест затвори летището в Махачкала (ВИДЕО)

Кючуков е категоричен, че трябва да спрат военните действия или поне да се стигне до хуманитарна пауза. Той смята, че конфликтът може да бъде решен със създаването на две държави: Палестина – в рамките на териториите до 1967 г. със столица Източен Йерусалим и Израел - с гаранции за сигурността на страната.

Гарелов: В Газа трябва да се води война срещу мизерията, тя да мине на арабско управление

Кръстев подчерта, че политиката на Нетаняху не е довела до добри отношения с Палестина, тъй като той се противопоставя на съществуване на две държави и е вкарал в управлението няколко религиозни, крайни партии, които създават допълнително напрежение спрямо палестинците.

Кючуков допълни, че атаката на „Хамас“ от 7 октомври радикализира обществото. Бившият министър подчерта, че според изследване на общественото мнение в Израел, половината от населението е против сухопътна операция, защото тази политика води до радикализация.

Целия разговор гледайте във видеото.