„Решението за връщане на машинното гласуване за балотажа трябва да бъде взето най-късно утре”, заяви за NOVA доц. Златогор Минчев

ЦИК настоя незабавно да се извърши удостоверяването на съответствието на машините за балотажа, за да може устройствата да бъдат използвани в неделя. От Комисията обаче не посочиха какъв срок имат от трите институции - Министерство на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация, за да извършат удостоверяването.

„Трябва да стане в спешен порядък, незабавно, веднага, за да може да се организира вотът с машини в неделя. От страна на Централната избирателна комисия има готовност. За какъв срок може да говорим, различен от веднага”, попита председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Решението за връщане на машинното гласуване за балотажа трябва да бъде взето най-късно утре. Това заяви за NOVA доц. Златогор Минчев от БАН, който е консултант на ЦИК във връзка с машинното гласуване. Според него по закон най-късно утре експертите на Комисията трябва да участват в процедурата за доверено изграждане. Тоест, дали ще има машини на вота в неделя ще стане ясно още утре.


В ход е нова процедура за това да има машини в неделя, обявиха в писмена позиция от Министерство на електронното управление. Оттам уточниха, че в нейния край подписа си ще положи лично министър Александър Йоловски. Уточнението дойде след решението на ВАС, според което само министър може да подпише този документ, а на както при предходната процедура - заместникът му.

„Всичко зависи от това кога трите институции ще извършат всички действия, за да имаме законосъобразно проведена процедура, което е условието и изискването на закона да има машинно гласуване”, каза още Нейкова. 

ОКОНЧАТЕЛНО: На балотажа в неделя гласуваме и с машини

От Обществения съвет към ЦИК припомниха, че още в самото начало от Комисията са забавили процедурите за машинния вот. „За пореден ден от ЦИК изглеждат изненадани от предстоящите избори. Те много късно стартираха процедурата, така че за пореден път ми се струва, че се държат сякаш не са страна по тези избори, а всичко зависи от някой друг. Те са някакви там хора, които удрят по един мокър печат на някакви документи и пишат писма до институциите”, коментира Стоил Цицелков от Обществения съвет на ЦИК.

Днес от Централната избирателна комисия отново припомниха, че решението им за гласуване с хартия миналата неделя е било правилно и законосъобразно. Не пожелаха обаче да коментират куриозните ситуации, които станаха ясни от видеонаблюдението.

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК