Най-малко 240 са заложниците, държани от "Хамас", обясни Даниел Хагари

Израелската армия е елиминирала висш командир на радикалното палестинско движение "Хамас", отговорен за терористичното нападение на две населени места в Израел на 7 октомври. Информацията съобщиха днес от израелската армия като уточниха, че това е станало с техен изтребител, предаде ДПА.

Насим Абу Джина "е издавал заповедите при кръвопролитието на 7 октомври в кибуца Ерез и мошава Нетив Хасара", заявиха израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) и израелската Служба за вътрешна сигурност ("Шин Бет") в съвместно изявление, публикувано в приложението "Телеграм".

САЩ: „Хамас” поставя редица условия, за да позволи на хората да напуснат Газа

"В миналото Абу Джина командваше военновъздушната мрежа на "Хамас", като участваше в разработването на безпилотни летателни апарати и парапланери за нуждите на терористичната организация", се казва още в изявлението. "Неговото елиминиране възпрепятства в значителна степен усилията на терористичната организация "Хамас" да всее смут в сухопътните действия на израелските Сили за отбрана".

Израелската армия разруши и дома на фигура номер едно в „Хамас“ Салех ал Арури, предаде Франс прес. Домът му, намиращ се в село Арура на 20 километра северно от град Рамала на Западния бряг, е бил взривен с експлозиви рано тази сутрин според очевидци. Арури от години живее в изгнание в Ливан.

Размяната на удари между Израел и „Хамас” продължава

На 21 октомври израелските сили предприеха операция в село Арура, при която задържаха двайсетина души, сред които и брата на Салех ал Арури и девет от неговите племенници, припомня Франс прес. Десетки жители на селото бяха разпитани тогава.

Салех ал Арури, обвинен от Израел, че е мозъкът на много атентати, беше избран през 2017 г. за заместник-ръководител на Политическото бюро на „Хамас“, оглавявано от Исмаил Хания, и така стана фигура номер 2 в движението. Преди това Салех ал Арури прекарва близо 20 години в израелски затвори, откъдето бе освободен през 2010 г. , при условие че ще замине в изгнание.

Редица членове на "Хамас" са били убити по време на сухопътни операции на Израел, информира израелската армия. Днес сутринта тя съобщи, че в рамките на изминалото денонощие е атакувала над триста цели в ивицата Газа, включителногнезда за изстрелване на противотанкови и други ракети, намиращи се под шахти, както и военни комплекси на терористичната организация "Хамас" в подземни тунели".

Според последни данни на израелските военни броят на държаните от "Хамас" заложници в ивицата Газа е не по-малко от 240, заяви на пресконференция тази сутрин говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

ООН: Близо 3200 деца са били убити в Газа за три седмици

Източник: БТА, Иво Тасев, Габриела Големанска