Това заяви вицепремиерът и външен министър специално за NOVA

"Ситуацията е изключително динамична и сложна. Работихме много дни преди днес да видим, че 36 българи и членове на техните семейства са в първата възможна група за извеждане от Ивицата Газа. Българските граждани вече са в Египет. Това се случи благодарение на много координирани усилия и постоянен контакт от една страна между външно министерство, моя екип и аз самата, а от друга – на представителствата ни в Кайро, в Рамала и в Тел Авив". Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел специално за NOVA по повод успешното извеждане в египет на група от 36 български граждани и техните семейства. 

Започна евакуацията на българите от Газа

Габриел подчерта, че са положени много дипломатически усилия. "Това са усилия, за постоянен контакт на място с тях, за да се знае от какво имат нужда. Радваме се, че вече са в безопасност в Египет. Аз самата съм много благодарна и успях и днес да се чуя с външните министри и на Египет, и на Израел, за да благодаря за помощта и за начина, по който беше съдействано за извеждането на сънародниците ни. Сега ще продължим всички да следим обстановката, защото веднъж пристигнали в Кайро, ако съгражданите ни споделят, че имат необходимост и от допълнително съдействие, оставаме изцяло мобилизирани. Така че, ако трябва да обобщя – всичко това беше постигнато благодарение на координирани усилия и постоянен поток от информация, какво се случва на терен", подчерта вицепремиерът. 

Тя припомни, че пропускателният пункт „Рафа” няколко пъти трябваше да бъде отварян, но това не се случваше."Ето това сме правили - бдителни за всяка промяна в ситуацията, знаейки, че тя е сложна и динамична, но и водени от грижата за сънародниците ни и техните семейства. И трите представителства - и в Кайро, и в Рамала, и в Тел Авив, действаха координирано. За мен беше изключително важно, че сме имали възможност още в първата възможна група, която напуска Ивицата Газа, да бъдат българските граждани", допълни тя. 

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК