Човешка грешка е причината за причиненото неудобство на абонатите

Човешка грешка е причина за съобщението за тревога, което получиха на телефоните си хиляди българи вчера вечерта. Това потвърдиха от фирмата, която се занимава с разработването на системата BG-ALERT.

Системата BG-ALERT тепърва се въвежда у нас, това е начин през мобилните телефони да получим известие за опасност в определен район или цялата страна. Било то бедствие или криза. Съобщението за тревога снощи беше изпратено минути преди 19 ч. А текстът е различен. „Внимание опасност”, „Национално предупреждение”, дори „Сигнал от президента”. Под всички тях обаче пише „тест”. Оказва се, че служител на фирмата, изграждаща приложението, вместо да изпрати съобщението в тестова среда, натиска грешен бутон и така то достига до абонати на Vivacom.

Темата за съобщенията, придружени със стряскащ звук, е основна дори в ракиджийницата в Горна Оряховица. Собственикът на казана Анатолий Карабоев е един от многото получили съобщението.

Ръководителят на „Сискод”: Служителят ни въобще не е забелязал, че натиска грешен бутон

“Моят телефон и този на съпругата ми започнаха да звънят, да пищят. Не може да ги изключим. В първия момент се притесних. Чудех се какво става. Ситуацията в света знаете каква е. Всичко е възможно”, разказва Анатолий Карабоев, собственик на казани за изваряване на ракия.

И започнал да търси детето си за помощ. „Каза ми: „Татко, ти нещо си натиснал”. Казах: „Хубаво, аз си играех с телефона, но на майка ти телефона стоеше на масата. И той звъни”. И в първия момент малко шаш и паника”, спомня си мъжът.

За шаша и паниката виновен се оказва служител на „Сискод” - фирмaта, която се занимава с интегриране на системата BG-ALERT. Вместо да пусне съобщението към тестови клетки на мобилния оператор, той го изпраща до реални абонати на Vivacom.

Системният интегратор „Сискод”, отговорен за изпратените съобщения чрез BG-ALERT, се извини за причиненото безпокойство

“Kолегата, който е направил грешката, не е успял да я предотврати навреме, за да не се случи. Въпреки че има допълнителна верификация, той всъщност не е разбрал, че е натиснал грешния бутон”, твърди Николай Симеонов, ръководител на "Сискод".

За което ще понесе финансова санкция. По време на теста снощи някои от съобщенията гласят: „Сигнал от президента”. „Текстът е Presidential alert.  Това означава, че това е съобщение с висока приоритетност. Не означава институция, не означава личност”, категоричен е Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

 Моделът, по който е изградена и българската система стъпва на модела на САЩ, а там когато при телефонно предупреждение се изписва Presidential alert – реално означава, че става въпрос за заплаха на федерално ниво, за цялата държава, а не на щатско.

Обявиха графика за тестването на системата BG-ALERT в цялата страна

„Въпреки грешката на колегата – видяхме, че системата работи и ще бъде много полезна в бъдеще за самото население и информираността на хората”, категоричен е Николай Симеонов.

Веднага след изпращането на съобщенията, от МВР изпратиха позиция, че става въпрос за тест. А от Президентството - че нямат нищо общо със сигналите за тревога. Истинското тестване на системата ще е от 7 ноември, по области, а на 29-ти ще бъде на територията на цялата страна. Очаква се BG-ALERT да бъде въведена у нас през следващата година. Системата за ранно оповестяване през телефоните струва на държавата около 2,1 млн. лева.