Възможно е човешка грешка да е предизвикала сигнала от 1 ноември

„Държавата има 3-4 системи за оповестяване. Подобна система трябва да е интегрирана, защото в ситуация, в която трябва да се задействат, те ще се объркат. Няма как такава система да е еднофакторна, трябва да е поне тристепенно подсигуряване, за да има управляемост на тези процеси”. Това заяви Милен Иванов - бивш зам.-ректор на Академията на МВР в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Повод за думите му е погрешно изпратения сигнал на телефоните на няколко стотин хиляди българи от BG-ALERT – тестово известяване за спешна ситуация, която по принцип се използва при природно бедствие, промишлена авария или конфликт. Институциите заявиха, че човешка грешка е причина за изпращане на този сигнал на 1 ноември 2023 г. минути преди 19 ч.

Джартов: Сигналът за тревога е трябвало да бъде изпратен само до тестовите клетки

Според етичния хакер Атанас Благоев има възможност човешка грешка да е причина за това съобщение. „Когато се работи в тестова среда, възможността подобен сигнал да излезе в реалния свят е много голяма. Това е много специфично нещо, една запетайка може да обърка цялата система”, каза Благоев. Той препоръча да има непрекъснати тестове на системата. 

BG-ALERT: Хиляди българи получиха тестови съобщения за тревога (ОБЗОР)

Иванов припомни, че оповестяването на подобна опасност е държавна политика. Сигналът трябва да се съгласува с премиера, ако не се задействат необходимите сили и средства, пускането на подобен сигнал би предизвикал паника, обясни той. „Сигурността при разработването на тази система е първостепенна задача на държавата и на службите. Това е престъпление – подаването на фалшиви сигнали за опасност. Това нещо може да блокира управлението на държавата”, каза Милен Иванов.

Как властите в Хавай реагираха след погрешно изпратен сигнал за ядрена атака през 2018-та

Предприемачът проф. Йоаким Каламарис каза че тази система е трябвало да бъде пусната през септември. В Гърция надзорът е от самия премиер. „Това е готов продукт, който е закупен. Тестовете трябва да се направят вътрешно. Много възрастни хора са се притеснили. Това са сериозни неща, този нехаен начин на действие го виждаме не само на това ниво. В Гърция няма сигнали за купуване на гласове, няма пускане на ток от кметския кабинет до сергия за кебапчета”, каза Каламарис.