Той се подготвя за Олимпиада в Дубай

Постиженията на едно 7-годишно момче. За бързината на мисълта и постиженията на Керем, който е само на 7 г. може да реши 170 задачи само за 10 минути. Родителите му забелязват страстта му по числата и го записват на уроци по ментална аритметика. Метод на работа с две ръце и въображаемо сметало измислен от преди повече от 5 хиляди години.

"Чрез образ на числата да развиват въображение, памет, концентрация и по този начин те си представят самото сметало, с което работят. И по този начин изключително лесно започват ментални способности и смятане на ум", казва Цветелина Карушкова, учител по ментална аритметика. 

И Керем е ненадминат сред връстниците си и дори по-големите ученици. Събира, умножава и дели трицифрени числа за секунди. "За него математиката е основно любима, като детска игра. Към момента без никакъв проблем той самостоятелно решава изчислителни и логически задачи за трети и четвърти клас", посочва Мирослава Мирчева, класен ръководител на Керем.

Българче с шансове да влезе в националния отбор по художествена гимнастика на САЩ

Керем вече е шампион по ментална аритметика. Състезава се с деца от цял свят в онлайн олимпиади и вече се подготвя за Олимпиада в Дубай, където ще представи България. "Хубавото е, че когато се печели взимаш купи и медали", разказва Керем Хазим. 

Простичката философия на смятане, Керем обяснява с концентрацията. "Важното е като започне състезанието да не си говорим, защото така се разсейваме и няма да станем шампиони", добави той.

"Харесва му това което прави, никога не е правил нищо насила. Шампионските титли ги взима с много малко усърдия, не е чак толкова, понеже му е като хоби и дарба някаква. С лекота постига всичко без цял ден да решава задачи", съобщава Зехра Хазим, майка на Керем. 

А само преди седмица участва и в първото си състезание и по карате Киокушин. В своя дебют той спечели вицешампионска титла. Керем обича и музиката. Може са смята задачи докато пее и участва във фолкролна формация по народни танци.
"Искам да стана пилот за да карам самолет", казва той. 

Най-великите умове в историята на човечеството (ВИДЕО+СНИМКИ)

Заради липсата на финансиране от държавата Керем ще пропусне олимпиадата в Тайланд през декември. "Самолетните билети са много скъпи и няма как да се вземат", посочва майка му. 

Репортер: Елена Танева