С убедителни резултати бяха избрани новите градоначалници на Плевен и Русе

Социологическите агенции „Галъп” и „Тренд” обявиха първите резултати от exit poll от балотажа на местния вот съответно към 20.00 ч. Изследването е поръчано от NOVA.

Данните на „Тренд” 

Новият кмет на София е Васил Терзиев от „ПП-ДБ (Спаси София)”. Той спечели балотажа с гласовете на 51,7% от отишлите до урните в неделния ден. Опонентът му Ваня Григорова от местна коалиция „БСП за България” беше подкрепена от 43,6 на сто от гласувалите. "Не подкрепям никого" са отбелязали 4,8 на сто от избирателите.

В Пловдив битката за кметския пост печели кандидатът на ГЕРБ-СДС Костадин Димитров с 53,4% от гласовете. За съперника му в надпреварата - Ивайло Старибратов от ПП-ДБ, вота си дадоха 41,1 на сто от отишлите до урните. "Не подкрепям никого" - 5,5%.

Във Варна борбата е изключително оспорвана. Според първоначалните данни Иван Портних от ГЕРБ е бил подкрепен от 45,0% от гласувалите, а кандидатът на ПП-ДБ Благомир Коцев е с резултат 49,2%. "Не подкрепям никого" - 5,8%.

В Русе, с убедителна преднина, втори кметски мандат получи Пенчо Милков от "БСП за България" – 60,6%. Иван Иванов от ГЕРБ завоюва 32,7% от гласовете на упражнилите правото си на вот. "Не подкрепям никого" - 6,7 на сто.

Категорична победа над опонента си записа и Валентин Христов от ГЕРБ в Плевен. Зад него застанаха 61,5 на сто от гласувалите плевенчани. Досегашният градоначалник, независимият кандидат Георг Спартански, остана втори в надпреварата с 32,9 на сто от гласовете. "Не подкрепям никого" - 5,6%.

Данните на „Галъп”

И според данните на „Галъп” името на новия градоначалник на София е Васил Терзиев от „ПП-ДБ (Спаси София)”. Той е избран с гласовете на 51,4% от отишлите до урните на балотажа. За Ваня Григорова от Местна коалиция „БСП за България” вота си са дали 44,3% от гласувалите в неделния ден. "Не подкрепям никого" - 4,3%.

В Пловдив Костадин Димитров от ГЕРБ печели местните избори с 53,1% срещу 41,3 на сто за конкурента му за кметския пост Ивайло Старибратов от ПП-ДБ. "Не подкрепям никого" - 5,6%.

Според първоначалните данни на „Галъп” във Варна Благомир Коцев от ПП-ДБ е взел 49,7% от гласовете на отишлите до урните. Досегашният градоначалник Иван Портних от ГЕРБ е с резултат 44,9 на сто. "Не подкрепям никого" - 5,4%.

В Благоевград издигнатият от ПП-ДБ Методи Байкушев печели вота с 49,7%, докато опонента му - независимият кандидат Илко Стоянов, е подкрепен от 47,9% от избирателите. "Не подкрепям никого" - 2,4%.