Процесът по предаване на изборните книжа беше много по-бърз и по-улеснен

Значително по-бърза беше работата по предаването на протоколи и броенето на бюлетини в София след втория тур на местния вот. Всички секционни избирателни комисии предадоха успешно своите изборни книжа в "Арена София" още към 03:30 ч. през нощта. Към 7.00 ч. в понеделник сутрин в залата бяха останали само членовете на Общинската избирателна комисия, които продължаваха обработването на данните.

Процесът по предаване на протоколите беше много по-бърз и улеснен, тъй като кандидатите бяха по-малко и нямаше преференции. Това сведе до минимум вероятността за грешки при предаването на изборните книжа.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Арестуваха общински съветник от Земен, задържан е и предприемачът Димитър Барбуков (ВИДЕО)

Малката разлика между първите двама в София стана причина по време на броенето на бюлетини в София 18 представители на ПП-ДБ и "Спаси София" да влязат в „Арена София”. Вече дойде и заявка от Ваня Григорова за оспорване на резултата в съда.

Според правилата подобни жалби се подават чрез ОИК до Административния съд, самата жалба не спира изпълнението на решението на ОИК, освен ако съдът не постанови спиране на решението. При такава хипотеза начело на града остава досегашният общински съвет и кмет и се насрочват нови избори.

Два часа след началото на броенето, изненадващо в залата пристигнаха представители на ПП-ДБ. „Да проследим как става предаването на гласове. До момента нямам притеснения. Искаме да проследим, че всичко става както трябва”, заяви Кристиян Христов, кандидат за кмет на район „Подуяне” от местна коалиция „ПП-ДБ(Спаси София)”. Обясниха идването си с малката разлика между Васил Терзиев и Ваня Григорова.

„Искам да наблюдавам, изборите са важни, резултати са малки, хората са уморени. Повече очи - по-добре”, каза Трайчо Трайков, кмет на район “Средец”. Той остана пред залата. Оказа се, че тъй като е избран на първи тур, няма право да следи процеса, според правилата в залата могат да са само кандидати, а не и вече избрани. При оспорване на резултата само съдът може да спре изпълнението на решението на ОИК.

„Ако съдът не постанови спиране на нашето решение, кметовете полагат клетва, в случай че постанови спиране по нашето решение, действащият към моментна кмет изпълнява своите правомощия, докато се произнесе съдът”, обясни Полина Витанова, председател на ОИК-София.

Сроковете за това, според правилата, са доста кратки, но практиката показва, че подобни дела продължават с месеци.

Повече по темата гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК