От ОИК съобщават за проблеми с машинното гласуване

Оспорвана битка за първото място на балотажа във Варна. Обработката на протоколите в ОИК приключи. Новият градоначалник на морската ни столица е Благомир Коцев. Той спечели убедително след изключително напрегнат балотаж срещу дългогодишния кмет Иван Портних. Коцев събра малко над 53% от гласовете на варненци – около 12% повече от гласовете на конкурента му.

„Очаквах победа. Да, резултатът наистина е доста висок, за което пак благодаря на варненци”, каза Благомир Коцев. Веднага след излизането на окончателните резултати новият кмет заяви, че основен приоритет ще бъде грижата за хората. Варна първо има нужда от прозрачност, от внимание от страна на администрацията към гражданите.  

След като загуби балотажа, досегашният кмет на Варна Иван Портних заяви: „Варна доказа, че местната власт може да бъде напазарувана, буквално. И в общинския съвет, и в администрацията. И на практика виждаме как бизнеса си купи кмет”, заяви той.

Благомир Коцев е избран с 45 хил. гласа. Това е колкото жителите на район „Владислав Варненчик”. Коцев категорично отхвърли тези твърдения и посочи, че резултатите от вота се определят единствено и само от гласа на варненските граждани.

„Този резултат ясно изразява тяхната воля за промяна в този град и не ме изненадва тази победа. Смятам, че варненци сами ще видят това, което очакват и то ще бъде оправдано”, каза Коцев. Той очерта и първите си стъпки като кмет.

„Ще започнем с оправянето на градската среда. С това бързо да се оправят тези ремонти, които тормозят гражданите вече няколко месеца и да приключат. Ще въведем приемен ден на кмета, за да могат всички варненци да усетят връзката си с администрацията. И най-вече всъщност ще работим за повишаване на доходите на варненци, като кандидатстваме по различни програми”, заяви Коцев. 

А Портних, който ще бъде общински съветник, му отговори. „Ще сме коректив и ще следим дали щедрите обещания, които се даваха в предизборната кампания от нашите опоненти, ще бъдат изпълнявани”.

Избирателната активност е 30,65 процента. "Тя е по-ниска от първия тур на вота", заяви 
Велин Жеков, председател на Общинската избирателна комисия. 

И допълни: "Като цяло нямаше някакви трудности по време на вота. В изборния ден имаше проблеми само с устройства за машинно гласуване. Специално с това, че една част от тях не разпечатваха машинни бюлетини, след като гласоподавателят е гласувал. Секциите, в които е преминато на гласуване с хартиени бюлетини, са около 15%". 

"Очаквах победа. Резултатът наистина е доста висок, за което благодаря на варненци. Той ясно изразява тяхната воля за промяна в този град. И не ме изненадва тази победа. Смятам, че варненци сами ще видят това, което очакват, и то ще бъде оправдано от нашите действия. Варна първо има нужда от прозрачност, от внимание от страна на администрацията към гражданите и това, че техният глас може да бъде чут", заяви новоизбраният кмет Благомир Коцев. 

Повече по темата гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК